Codul portocaliu de caniculă și temperaturile de peste 40 de grade la umbră au dus la intervenția premierului Nicolae Ciucă. O ședință de urgență a avut loc vineri dimineață la guvern, iar premierul Nicolae Ciucă le-a ceut prefecților să fie pregătiți să intervină în orice moment.

Premierul a solicitat autorităților implicate în gestionarea situației seriozitate, implicare maximă și să fie pregătiți să intervină în orice moment. Una dintre măsurile decise de guvern a fost înființarea a aproape 1.000 de puncte de prim ajutor.

Nicolae Ciucă: „Să continuăm acțiunile de transport a apei și apei menajere în zonele afectate de secetă, de acordare a sprijinului în punctele de prim ajutor, de prevenire a incendiilor și arderilor necontrolate.

Solicit prefecților și autorităților locale să desfășoare activități de prevenție, de informare a cetățenilor și să implice organizațiile neguvernamentale și serviciile voluntare în tot ce înseamnă protejarea oamenilor. Este foarte important ca la nivelul fiecărei localități să fie organizate puncte unde se poate asigura asistență medicală și distribuire gratuită a apei.

Avem nevoie că cetățenii să fie informați, să conștientizeze pericolul. Riscul e amplificat de temperaturile foarte ridicate.

Vă cer ca la nivelul fiecărei comunități, pentru situații de urgență să se desfășoare de câte ori e nevoie ședințe extraordinare pentru a putea să interveniți operativ.

Dacă va fi nevoie, vom lua măsuri suplimentare față de cele deja stabilite în Comitetul Național pentru Situații de Urgență (CNSU).

Pe fluviul Dunărea avem o scăderea a debitului cu peste 50%, de aceea în ședința CNSU de ieri am stabilit ca pe o porțiune să se intervină că să se asigure navigabilitatea în sectorul respectiv. Avem nevoie să degajăm și să asigurăm dragarea, astfel încât să fie asigurată fluiditatea traficului.

Vă cer să fiți pregătiți să interveniți în orice moment! Seriozitate maximă, coordonare, responsabilitate și activitate 24 cu 7!

Nu tratați evenimentele că fiind de natură minoră, pentru că așa cum arată situația în momentul de față, orice eveniment care pare minor poate să crească și să devină unul cât se poate de grav”.

Codul portocaliu de caniculă va fi extins duminică şi în sudul ţării, a declarat vineri directorul Administrației Naționale de Meteorolologie, Elena Mateescu, în cadrul videoconferinţei cu prefecţii.

„În această dimineaţă am actualizat şi va fi emisă la ora 10 avertizarea meteorologică pentru următorul interval, având în vedere faptul că astăzi şi mâine rămânem pe avertizare de cod portocaliu pentru partea de vest, nord – vest, sud-vest a ţării, respectiv, Banat, Crişana, sudul Olteniei,sud- vestul Munteniei, nord-vestul Transilvaniei şi vestul Maramureşului. Ne aşteptăm ca valul de căldură să se intensifice, vorbim de temperaturi între 38 – 40 de grade şi minime care nu vor coborî sub 20 -22 de grade şi disconfortul termic va fi accentuat”, a afirmat directorul ANM.

Avertizarea meteo va fi extinsă duminică pentru zona de sud, a spus Mateescu.

Pentru ziua de duminică, extindem avertizarea meteorologică de cod portocaliu pentru zona de sud a ţării, respectiv Oltenia, Muntenia, sud – vestul Dobrogei, având în vedere că în această parte a ţării maximele vor fi cuprinse între 38 – 40 de grade, nopţile tropicale, minimele nu vor coborî sub 20 – 22 de grade şi disconfortul va fi unul accentuat, cu pragul de temperatură umezeală peste 80 de unităţi.

Vorbim şi de averizarea meteorologică de cod galben astăzi şi mâine care rămâne valabilă în cea mai mare parte a ţării pentru că şi în aceste zone valorile de temperaturi vor fi cuprinse între 35 – 37, iar pentru ziua de duminică şi luni vorbim de o avertizare meteorologică de cod galben pentru că regiunile sudice şi sud-estice temperaturile rămân în acelaşi ecart de 35 – 37 de grade”, a spus Elena Mateescu, potrivit Digi24.

Secetă și vijelii

Directorul ANM a precizat că prognoza pentru următoarele patru săptămâni arată că în următoarea lună vremea va fi caldă şi nu vor fi precipitaţii.

Ceea ce este semnificativ, faptul că semnalul pentru intervalul 25 iulie – 22 august rămânem pe un fond de vreme caldă şi cu semnal de deficit de precipitaţii, fapt care va accentua şi posibil se va extinde starea de secetă pedologică extremă în bună parte din ţară, aşa cum este prezentă şi la acest moment în Moldova, în Dobrogea, în Muntenia, în Oltenia, Banat, Crişana, Maramureş şi cea mai mare parte a Transilvaniei”, a explicat directorul ANM

Mateescu a mai precizat că pentru ziua de duminică, în jumătatea de nord a ţării, după orele amiezii vor fi vijelii şi averse torenţiale.

Directorul Institutului Național de Hidrologie a declarat că situația debitelor râurilor arată că în următoarele 24 de ore acestea vor fi în general staționare, dar că în viitorul apropiat vor avea o ușoară tendința de scădere.

În această perioadă debitele zilnice se situează la valori sub mediile multianuale lunare cu coeficienții mai mici cu aproximativ 30%.

În ce privește debitul Dunării la intrarea în țară, acesta va fi în scădere – 2200 metri cubi pe secundă, sub media anuală a lunii iulie care se situează undeva la 5350 de metri cubi pe secundă. În ce privește gradul de umplere a barajelor, avem o situație într-o scăderea ușoară față de ieri, dar sperăm că, cu un consum responsabil, să menținem aceste rezerve”, a spus șeful INHGA.

Leave a comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *