Colegiul Național „Mihai Eminescu” din Oradea, instituție de elită în sistemul educațional din județul Bihor, a implementat un program pilot inovator pentru elevii claselor a XII-a, bazat pe un model de săptămână școlară redusă la patru zile, cu accent pe disciplinele de Bacalaureat.
Conform acestui program experimental în Oradea, elevii din ultimul an de liceu frecventează cursurile doar pentru materiile la care vor susține examenul de Bacalaureat, celelalte discipline fiind studiate asincron, de acasă. Această reorganizare a orarului vine ca răspuns la supraîncărcarea programului elevilor, care trebuie să facă față unui număr considerabil de materii în ultimul an de studiu, transmite B1TV.
„Tentația lor de a trata cu superficialitate celelalte discipline – nu din desconsiderație, ci pentru că nu au timp, la cât de multe ore au în planurile-cadru – este reală”, a explicat directoarea Livia Muntean.
Noul sistem a fost posibil după ce profesorii disciplinelor care nu sunt incluse în examenul de Bacalaureat au finalizat predarea întregii materii până la sfârșitul lunii martie. Pentru ultimele nouă săptămâni de școală, aceștia se ocupă exclusiv de evaluarea elevilor.
3-4 ore la școală
În prezent, programul zilnic al absolvenților s-a redus considerabil, aceștia petrecând doar trei-patru ore la școală, exclusiv pentru disciplinele incluse în examenul de Bacalaureat. Decizia a venit ca urmare a constatării că elevii de la profilul matematică-informatică studiază 14 materii în ultimul an, dintre care doar trei sunt de Bacalaureat, în timp ce colegii lor de la filologie-jurnalism se confruntă cu nu mai puțin de 17 discipline, pe lângă cele trei materii pentru examen.
Proiectul se încadrează în inițiativa Ministerului Educației din 2023, care oferă directorilor de școli libertatea de a dezvolta programe alternative de predare. După autorizare, unitățile de învățământ primesc statutul de „școli-pilot” și au obligația de a raporta rezultatele obținute ministerului, pentru o posibilă extindere a modelului la nivel național.
Până în prezent, feedback-ul din partea elevilor și a părinților a fost pozitiv. Colegiul orădean intenționează să continue testarea programului și în anul școlar următor, urmând ca apoi să transmită concluziile către Ministerul Educației.