Principalul comandant american din Europa, generalul Christopher Cavoli, a recomandat marți menținerea actuală a prezenței militare a Statelor Unite pe continent, în contextul în care Pentagonul își revizuiește strategia globală sub administrația președintelui Donald Trump.
„Este sfatul meu să mențin această poziție a forței așa cum este acum”, a declarat generalul Cavoli în fața parlamentarilor americani, în timpul unei audieri a Comitetului pentru Serviciile Armate a Camerei Reprezentanților, conform Reuters, preluat de B1TV.
Generalul a precizat că numărul militarilor americani din Europa a scăzut de la peste 100.000, câți erau staționați după invazia rusă din Ucraina din 2022, la aproximativ 80.000 în prezent. Deși armata americană și-a revizuit periodic prezența pe continent din 2022, Cavoli a subliniat că recomandarea sa constantă a fost de a menține nivelul actual al forțelor.
„Am recomandat în mod constant în toată acea perioadă să menținem forțele pe care le-am înaintat și aș continua să fac acest lucru dacă mi se va cere”, a adăugat comandantul american.
Declarațiile vin într-un context în care secretarul american al Apărării, Pete Hegseth, a avertizat aliații europeni să nu considere prezența militară americană drept permanentă. Această poziție a Pentagonului alimentează îngrijorările europene privind viitorul NATO și angajamentul Washingtonului față de securitatea continentului, într-un context marcat de tensiunile cu Rusia.
Atât parlamentarii republicani, cât și cei democrați prezenți la audiere au susținut că retragerea trupelor din Europa ar reprezenta o greșeală strategică.
Katherine Thompson, care îndeplinește temporar funcția de secretar adjunct al apărării pentru afaceri de securitate internațională, a confirmat că revizuirea strategiei globale este în desfășurare și se va baza pe „interesele declarate ale lui Trump“. Ea a negat categoric posibilitatea ca poziția de Comandant Suprem Aliat al NATO în Europa (SACEUR) să fie ocupată de un oficial militar care nu este american.
„Dacă întrebarea este, dacă departamentul ia în considerare această schimbare, răspunsul meu definitiv este nu”, a precizat Thompson.
Între timp, armata americană a anunțat luni că trupele și echipamentele vor fi repoziționate de la baza din Jasionka, în sud-estul Poloniei, care servește drept hub pentru livrarea ajutorului militar destinat Ucrainei.
Decizia finală privind viitorul prezenței militare americane în Europa va aparține secretarului Apărării, Pete Hegseth, și președintelui Donald Trump.