Județul Botoșani, recunoscut ca unul dintre cele mai sărace din România, ascunde o resursă naturală deosebit de valoroasă și unică în Europa. Deși aceasta nu a mai fost exploatată din perioada comunistă, resursele naturale din județ rămân extrem de prețioase.
Printre cele mai importante resurse se numără nisipul cuarțos, considerat cel mai fin din Europa, alături de depozite de ghips și bentonită, care sunt utilizate în diverse industrii. De asemenea, județul dispune de ape medicinale cu proprietăți terapeutice și de „pungi” subterane de gaz metan, arată Adevărul.
Nisipul cuarțos din Botoșani, exploatat intens în perioada comunistă, era esențial pentru industria sticlei din România, alimentând renumitele fabrici din municipiul Dorohoi. Cele mai mari rezerve de nisip cuarțos se găsesc în comuna Hudești, situată la 61 de kilometri de municipiul Botoșani, pe malurile Prutului. Acestea au fost identificate și exploatate cu succes încă din anii ’70. Formațiunile de nisip cuarțos reprezintă rămășițele vechii Mări Sarmatice, care acoperea actualul teritoriu al României acum 33 de milioane de ani.
O altă zonă bogată în nisip cuarțos de calitate similară este Mirocani, unde resursele au fost exploatate în anii ’50, tot în perioada comunistă. După 1990, odată cu privatizarea industriei de extracție și închiderea fabricilor de sticlă din Dorohoi, activitatea a stagnat, iar potențialul acestei resurse valoroase nu a mai fost valorificat.