Un preot din Sibiu, care predă religie la o școală gimnazială din localitatea Mihăileni, județul Sibiu, a fost acuzat că a agresat un elev de 12 ani în curtea școlii. Incidentul, petrecut în martie 2021, a fost anchetat de autorități, iar dosarul penal a fost finalizat abia în noiembrie 2024, când instanța a pronunțat un verdict.
Elevul agresat povestește: „M-a lovit și apoi a încercat să se scuze”
Elevul a relatat că în timpul pauzei, în timp ce se juca împingându-se cu un coleg, profesorul de religie, Adrian Cornel Toacșe, i-a cerut să meargă în clasă și i-a adresat întrebarea „De ce te dai șmecher?”. Ulterior, l-ar fi lovit peste față, determinându-l să se dezechilibreze, să se lovească de perete și să cadă, transmite B1TV.
„În timp ce eram la pământ, profesorul m-a ridicat, mi-a spus că îi pare rău și a încercat să mă împace oferindu-mi pastile și un corn”, a spus elevul în declarațiile prezentate în instanță.
Profesorul neagă acuzațiile: „Nu l-am lovit”
Preotul și profesorul de religie a susținut că nu l-a lovit pe elev, afirmând că acesta s-ar fi împiedicat și căderile au fost rezultatul comportamentului său neadecvat.
„Am intervenit pentru a opri un comportament agresiv între copii. L-am prins de haină și l-am ridicat în picioare, dar nu l-am lovit sau jignit. Este fals că s-a lovit de perete din cauza unei acțiuni a mele”, a declarat preotul.
Martorii confirmă versiunea elevului
Declarațiile martorilor, inclusiv ale altor elevi și profesori prezenți, au susținut însă versiunea copilului. Aceștia au relatat că profesorul l-a lovit pe elev cu palma peste față, ceea ce a dus la dezechilibrarea și căderea acestuia.
„Profesorul i-a adresat cuvinte jignitoare și l-a lovit cu palma, moment în care s-a lovit de perete și a căzut”, a spus unul dintre martori.
Instanța a considerat că preotul și profesorul a acționat inadecvat, stabilind o amendă penală inițială de 6.000 de lei, redusă ulterior la 1.500 de lei, cu o perioadă de grație de doi ani. În plus, acesta a fost obligat să plătească elevului daune morale în valoare de 5.000 de lei.
Judecătorii au subliniat că orice comportament neadecvat al unui elev trebuie gestionat prin metode pedagogice sau administrative, cum ar fi chemarea părinților, notificarea directorului sau consilierea psihologică.
„Nimic nu justifică o atitudine agresivă din partea unui cadru didactic, indiferent de circumstanțe”, a notat instanța în motivarea deciziei.