Congresul PNL. Aproape 5000 de membri ai Partidului Național Liberal aleg pe 25 Septembrie președintele PNL. Probabil că prezența o să fie apropiată de 4600 de oameni. Pentru funcția supremă în PNL se luptă Ludovic Orban și Florin Cîțu. Lumea Politică vă prezintă ultimele calcule din PNL.
Probabil că scorul o să fie unul strâns, undeva în jur de 54% pentru actualul președinte al PNL și 46% pentru actualul premier al României. Calculele declarative arată exact invers. Aproape 65% din președinții de filiale au declarat că-l susțin pe Florin Cîțu. Vă prezentăm care sunt elementele care vor schimba alegerile din PNL.
Președinții care nu-și controlează filialele vor decide Congresul PNL = – 5% Cîțu
O parte dintre președinții care au declarat susținere pentru Florin Cîțu nu reușesc să controleze în totalitate listele de delegați. Apar în fiecare filială delegați „de drept” sau susținători „sub acoperire” ai lui Ludovic Orban. În filialele controlate „la sânge” de președinți pro-Cîțu există un minim de 10% din delegați care vor vota cu Ludovic Orban. Există însă și filiale în care liderul a ieșit la poză cu Cîțu, dar biroul permanent este în totalitate pro-Ludovic.
La Arad, unde Gheorghe Falcă este în echipa Cîțu, mai bine de jumătate din filială votează cu Ludovic Orban. La Alba, moțiunea lui Ludovic Orban a adunat mai multe voturi decât cea a premierului deși Ionel Dumitru, președintele filialei este în echipa Cîțu. La congresul PNL, membri acestor organizații vor decide funcția de președinte.
Lideri cameleonici care semnalizează dreapta și așteaptă opțiunile = -6% Cîțu
Premierul Florin Cîțu și-a bazat campania internă pe convingerea președinților de filiale. El a reușit să „sucească” mai mulți susținători declarați ai lui Ludovic Orban. A contat faptul că premierul deținea cheia bugetului și a putut să facă unele promisiuni.
O serie din acești „trădători” sunt gata să se întoarcă în tabăra Orban. Cel puțin trei filiale contabilizate de Florin Cîțu au întors armele din nou. Declarativ, aceste filiale sunt tot în echipa premierului, dar voturile vor fi contabilizate de Ludovic Orban. Congresul PNL reprezintă pentru acești lideri o oportunitate să negocieze cu fiecare parte.
Filialele neutre care nu doresc să se asocieze cu premierul deținut în Statele Unite = -6% Cîțu
Dan Motreanu, liderul PNL Giurgiu, Ilie Bolojan, președintele PNL Bihor sau PNL Constanța s-au păstrat în afara jocului politic intern. O serie de membri și lideri ai acestor organizații sunt deranjați de felul în care echipa premierului Cîțu a gestionat criza politică. Rezultatul de la Congresul PNL depinde de felul în care aceste filiale votează.
Ei au privit consternați dezvăluirile despre pușcăria făcută de Cîțu în SUA. Au văzut uluiți felul în care acesta s-a aliat cu PSD pentru a rămâne la guvernare și sunt nemulțumiți de scăderea din sondaje a Partidului Național Liberal. Marea majoritate a filialelor „neutre” va vota masiv cu actualul președinte.
Congresul PNL și variabila negativă „Dan Vîlceanu” = -5% Cîțu
Un alt dezavantaj major al echipei Cîțu o reprezintă impunerea lui Dan Vîlceanu în funcția de Secretar General al PNL după alegeri. Fostul lider al social-democraților din Gorj este un corp străin în PNL. Chiar dacă el a fost șef de campanie electorală, liberalii îl consideră „o problemă”.
Problemele penale, vulnerabilitățile legate de afacerile mamei sale cu statul și stilul arogant a reprezentat o problemă de la începutul campaniei electorale. Mai mulți lideri din echipa Cîțu i-au sugerat acestuia să îl treacă în plan secund pe Vîlceanu. Congresul PNL va fi marcat de această eroare a lui Florin Cîțu.
Premierul a ales să-l numească la Ministerul de Finanțe și a întârziat anunțarea listei pentru Biroul Permanent tocmai din cauză ca a dorit să-l propună pe Vîlceanu ca secretar general.
Susținerea președintelui Iohannis = +3% Cîțu
Ieșirea declarativă a președintelui Iohannis i-a adus lui Cîțu un plus de 3%. Cu toate acestea, avantajul a fost estompat de faptul că orice liberal dorește să voteze cu „cine câștigă”, iar ieșirea lui Iohannis a arătat că lucrurile nu sunt tocmai roz în echipa premierului.
Practic, declarațiile lui Iohannis au polarizat lucrurile cu un ușor avantaj pentru Florin Cîțu. Cei care doreau să-l voteze pe Ludovic Orban la Congresul PNL au devenit niște susținători și mai deciși. Cei care voiau să-l voteze pe Florin Cîțu s-au convins că acesta este „alesul”.
Marea pierdere este legată de indeciși. Cîțu primește un procent mic din aceștia, dar pierde o serie largă de liberali care consideră că ieșirea lui Iohannis este una disperată.