Pentru prima dată o instituție importantă a statului confirmă problema de un miliard de euro anual care distruge economia Românească. Consiliul Concurenței este de părere că o colectare deficitară a TVA-ului la produsele din state non-UE este de natură să genereze „perturbări ale mediului concurențial”.
Consiliul Concurenței vs. ANAF
Consiliul Concurenței confirmă ceea ce Lumea Politică a arătat în legătură cu ineficiența României în colectarea taxelor pentru produsele din afara Uniunii Europene. „O colectare deficitară a TVA-ului pentru coletele cu valoare mică provenite din state non-UE poate genera anumite perturbări ale mediului concurențial normal și, din acest motiv, Consiliul Concurenței este în dialog continuu cu reprezentanții companiilor din România posibil afectate de creșterea accelerată a vânzărilor de produse prin intermediul platformelor online din China.” se arată într-un răspuns transmis de Consiliul Concurenței la cererea Lumea Politică.
Instituția amintește faptul că problemele legate de colectarea TVA intră în sfera Ministerului Finanțelor Publice prin Agenția Națională de Administrare Fiscală. Practic, Consiliul Concurenței realizează problemele generate de neâncasarea taxelor pentru produsele de pe Temu, Alibaba și alte platforme on-line care au invadat piața din România cu produse ieftine.
Cum sunt distruse firmele din România
Aceste probleme cunoscute de Consiliul Concurenței afectează grav mediul concurențial. Produsele din fabricile românești au un preț mai mare decât cele care vin din afara spațiului comunitar din cauză că prețul lor conține TVA. Din acest motiv, firmele din România pierd cotă importantă de piață, iar companiile românești vulnerabile ajung chiar la faliment.
Totodată firmele autohtone sunt obligate să respecte reguli stricte în ceea ce privește siguranța și calitatea. Acestea aduc un plus la preț spre deosebire de produsele de pe Temu sau Alibaba care au un preț scăzut tocmai din cauză că regulile de protecție a clientului din Europa sunt inexistente în China.
Cum se poate rezolva problema de concurență
Problema colectării TVA de la aceste produse ar putea să fie rezolvată prin implicarea firmelor de curierat în procesul de colectare. Reglementarea serviciilor de curierat ar putea include prevederi care să permită livrarea numai pentru produsele care au fost vămuite.
„La ora actuală, Consiliul Concurenței nu are în derulare vreo investigație pe piața serviciilor de curierat, întrucât nu deține indicii privind o posibilă încălcare a reglementărilor în domeniul concurenței, prin înțelegeri anticoncurențiale sau abuz de poziție dominantă.” se arată în răspunsul transmis redacției de Consiliul Concurenței.
Instituția arată că nu se poate implica în politicile comerciale ale companiilor „atât timp cât acestea respectă legislația în domeniul concurenței” Cu toate acestea, Consiliul Concurenței nu explică ce poate face pentru ca evidentă perturbare a concurenței să fie diminuată.
Cu toate acestea, Consiliul Concurenței este de părere că viitoarele măsuri ale Comisiei Europene de taxare forfetară a produselor din China ar putea să diminueze problema.