Consiliul Concurenței a anunțat că prețurile medii ale alimentelor de bază au scăzut semnificativ, în urma Ordonanței de Urgență care plafonează adaosurile comerciale. Potrivit Consiliului, în prima săptămână din august, prețurile la alimente au înregistrat o scădere de până la 43%, comparativ cu luna iunie. Aceasta marchează o creștere a scăderii față de o estimare anterioară, care indica o reducere de 34%.

Cea mai notabilă scădere a prețurilor a fost observată în categoria fructelor și legumelor, unde prețul roșiilor a înregistrat o diminuare de aproape 44%, strugurii s-au ieftinit cu circa 38%, iar prețul ardeilor a scăzut cu 32%. De asemenea, s-au consemnat reduceri de preț și la cartofi, ceapă, prune, pepene și morcovi.

Consiliul Concurenței a subliniat, într-un comunicat, că și alte categorii de alimente precum carne, lactate, ulei, zahăr sau mălai au beneficiat de scăderi semnificative de preț. Cu toate acestea, merele roșii au înregistrat o creștere de 0,75% în preț, iar prețul spatei de porc a crescut cu 1,42% transmite B1TV.

Bogdan Chirițoiu, președintele Consiliului Concurenței, a remarcat că pe măsură ce trec lunile, reducerea prețurilor la alimente va deveni tot mai vizibilă pe piață, deoarece stocurile mai vechi, cumpărate la prețuri mai ridicate, se epuizează. Chirițoiu a prognozat că numărul magazinelor care vor oferi reduceri la alimentele de bază va înregistra o creștere semnificativă în viitorul apropiat.

Pe măsură ce trece timpul, reducerile la alimente sunt mai răspândite, întrucât stocurile vechi, achiziţionate la preţuri mai mari se epuizează. Sunt convins că în perioada următoare va creşte numărul magazinelor în care vom vedea reduceri ale preţurilor alimentelor de bază”, a declarat Bogdan Chiriţoiu, preşedintele Consiliului Concurenţei.

Această inițiativă face parte dintr-o Ordonanță de Urgență a Guvernului care vizează 14 categorii de alimente de bază, inclusiv pâine, lapte, carne, ouă, ulei de floarea-soarelui, fructe și legume proaspete. Pentru o perioadă de trei luni, aceste restricții privind adaosurile comerciale au fost introduse pentru a asigura accesul populației la alimente esențiale la prețuri mai rezonabile.

Leave a comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *