Tarom a intrat în atenția publicului pentru faptul că membrii Consiliului de Administrație și-au mărit indemnizațiile în plin plan de austeritate al Guvernului Bolojan. Vă prezentăm acum și problemele penale ale administratorilor companiei de aeriene de stat.
Din boxa acuzaților, direct la conducerea Tarom
Iulian Daniel Idolu a fost desemnat în conducerea companiei de stat Tarom în iunie 2024. Selecția s-a realizat pe parcursul unui an de zile. Inginer constructor și fost consilier județean la Timiș, Idolu a fost propulsat în funcție de tandemul Grindeanu – Simonis.
Atât de bine a funcționat susținerea lui Idolu încât firma de selectare a managementului Tarom a ignorat un aspect extrem de important. În timpul procedurilor de selecție, candidatul era cercetat penal de către Direcția Națională Anticorupție. Numirea a fost făcută pe 16 iunie 2024. Manevra a fost de bun augur pentru că pe 26 iunie 2024, procurorii DNA au emis o ordonanță de renunțare la urmărirea penală în dosarul 164/1/P/2023. Practic, la momentul numirii, Idolu era suspect într-un dosar DNA.
În acest dosar, Idolu era urmărit penal pentru infracțiunea de permiterea accesului unor persoane neautorizate la informații nedestinate publicității în scopul obținerii pentru sine sau pentru altul de bani, bunuri ori alte foloase necuvenite.
Pe 1 iulie 2024 ordonanța de renunțare la urmărirea penală ajunge la Tribunalul Ilfov. După nu mai puțin de 11 amânări, pe 28 martie 2025 judecătorii desființează ordonanța și clasează dosarul.
S-a judecat și cu Aeroportul Timișoara
Idolu nu este la prima aventură în lumea juridică. El s-a judecat și cu Aeroportul din Timișoara de unde a fost dat afară. Revocat din functia de director general al Aeroportului International Timisoara, in iulie 2020, sub pretextul ca nu si-ar fi indeplinit indicatorii de profit din contractul de management, Daniel Idolu si-a luat revansa in instantele de judecata.
Tribunalul Timis a decis, in urma cu cateva zile, ca fostul director general sa fie despagubit cu peste 225.000 de euro, atat cu titlu de despagubire pentru revocarea din functie, cat si cu titlu de clauza de neconcurenta.
Administrator Tarom condamnat penal
Și mai strigător la cer este cazul lui Mirel Alexandru Marcu. Acesta a fost numit în Consiliul de Administrație al Tarom în ciuda faptului că a fost condamnat penal. Marcu a ajuns în fața judecătorului în ferbruarie 2024 și a primit o condamnare de 1 an și 3 luni de închisoare pe data de 23 mai 2025.
Condamnarea a fost amânată de către magistrații judecătoriei din Buzău. Ei au decis, de asemenea, ca administratorul Tarom să facă muncă în folosul comunității. Astfel, în viitorul apropiat, managerul de la compania de stat urmează să presteze 60 de ore de muncă neremunerată în folosul comunității la Primăria Sectorului 6 sau la Primăria Sectorului 2.
Locul la care Mirel Alexandru Marcu va presta muncă în folosul comunității va fi decis de ofițerul de probațiune din Buzău. Acest aspect indică oarecum și locul de unde a primit susținere politică pentru selecția apolitică de la Tarom.
Inculpații și-au dublat indemnizațiile
Săptămâna trecută Consiliul de Administraie de la Tarom a intrat într-un scandal uriaș după ce membrii și-au majorat indemnizațiile. Inițial remunerați cu 12.500 lei brut/lună, membrii CA au primit recent o dublare a indemnizației, ajungând la 24.148 lei, prin votul Ministerului Transporturilor, ROMATSA și CN Aeroporturi București. Singura abținere a venit de la Longshield Investment (fosta SIF Muntenia). Manevra are loc în plin plan de austeritate al Guvernului Bolojan.