Statisticile recente arată o creștere alarmantă a consumului de droguri în România, cu peste un milion de persoane care au recunoscut că au încercat droguri cel puțin o dată în viață, conform datelor din 2022.
Cătălin Ţone, expert antidrog, subliniază importanța unei strategii naționale care să abordeze acest fenomen complex prin prevenție, combatere și tratament.
Într-o intervenție pentru B1TV, Ţone a descris contextul problematic, observând că România nu a luat măsuri din timp în stabilirea și perfecționarea acestor piloni esențiali în lupta împotriva drogurilor. El a evidențiat necesitatea instruirii părinților și a adoptării rapidă de măsuri precum crearea unui registru al traficanților de droguri și a unor centre de tratament pentru dependență, care implică investiții substanțiale.
„Este un trend mondial şi european şi România se încadrează pe acest trend. Fenomenul a explodat în România. Avem statistica datând din anul 2022 – cel puţin un milion de persoane care au consumat cel puţin o dată în viaţă droguri, dar cu siguranţă în noul raport oficial cifra va sări undeva de un milion şi jumătate. Nu toate sunt dependente, vorbim aici de persoane care probabil doar au debutat, dar cu siguranţă că sunt câteva zeci de mii, sute de mii dependente. Fiecare ţară îşi pregăteşte şi fiecare ţară luptă cu acest fenomen care, în opinia mea, este cel mai complet fenomen social şi îşi perfectează sistemul pe cei trei piloni. Vorbim de prevenire, care este o activitate extrem de complexă, ceea ce facem noi acum; despre combatere, care înseamnă probarea activităţii reţelelor internaţionale de traficanţi, care transportă droguri de la locul de producţie până la consumatorul final, şi vorbim despre un lucru extrem de important, despre tratament, tratarea dependenţei de droguri”, a precizat Ţone, la conferinţa „Dependenţa de droguri”.
Nu există centre pentru tratarea dependenților
La rândul său, ministrul Justiției, Alina Gorghiu, a evidențiat accesibilitatea crescută și costurile reduse ale drogurilor pe piața neagră, care agravează situația. Ea a subliniat dificultățile legate de tratarea dependenței, în special în cazul minorilor traficanți și consumatori de droguri, semnalând lipsa infrastructurii adecvate de îngrijire și costurile ridicate ale tratamentelor disponibile.
„Minorii traficanți sunt și ei ca orice persoană anchetată, depinde de tipul de droguri pe care îl comercializează” a spus ministrul Justiției, Alina Gorghiu.
„Problema cu minorii e cea de consum și nu avem infrastructură să avem grijă de ei. (…)
„Făcute de stat împreună cu privatul, dacă dorește, pe fonduri europene sau naționale, pentru că astăzi drogurile sunt ieftine și superaccesibile, le găsești la orice colț de stradă, dar, din păcate, să tratezi dependența n-ai unde și costă și foarte scump, dacă găsești loc de tratare”, a adăugat ministrul Justiției.
Țone a menționat de asemenea că, deși există un interes politic pentru abordarea problemei, implementarea măsurilor necesită resurse financiare semnificative. Expertul se declară sceptic cu privire la legalizarea consumului de droguri.