Grecia a făcut un pas neașteptat în direcția opusă tendințelor globale în materie de politici de muncă, introducând o săptămână de lucru de șase zile pentru anumite sectoare. Măsura, care intră în vigoare de luni, a stârnit proteste vehemente din partea sindicatelor și a opoziției.

Guvernul pro-business al prim-ministrului Kyriakos Mitsotakis susține că această inițiativă este necesară pentru a combate scăderea populației și lipsa de muncitori calificați. „Nucleul acestei legislații este prietenos pentru lucrători, este profund orientat spre creștere. Și aduce Grecia în concordanță cu restul Europei” a declarat Mitsotakis, potrivit B1TV.

Noua lege permite întreprinderilor private care oferă servicii non-stop să extindă săptămâna de lucru la 48 de ore. Angajații vor putea opta pentru două ore suplimentare zilnic sau o tură suplimentară de opt ore, primind o bonificație de 40% la salariul zilnic.

Însă sindicatele au respins complet măsura. Akis Sotiropoulos, membru al comitetului executiv al sindicatului funcționarilor publici Adedy, a criticat dur această decizie: „Nu are niciun sens. Când aproape orice altă țară civilizată adoptă o săptămână de muncă de patru zile, Grecia decide să meargă în altă direcție.”

Criticii susțin că măsura va eroda protecțiile legale ale lucrătorilor și ar putea duce la exploatare în absența unor inspecții riguroase la locul de muncă. „Această lege a fost adoptată de un guvern angajat din punct de vedere ideologic să genereze profituri tot mai mari pentru capital,” a adăugat Sotiropoulos.

Grigoris Kalomoiris, care conduce sindicatul profesorilor pensionari, a exprimat îngrijorări cu privire la impactul asupra tinerilor: „Ceea ce spune guvernul în esență este ‘du-te și lucrează mai mult, vom închide ochii chiar dacă ești pensionar’. Această ultimă măsură barbară nu va rezolva problema fundamentală a penuriei de forță de muncă și mulți dintre noi considerăm că este foarte nedrept față de tinerii greci șomeri care s-ar putea să nu aibă niciodată un loc de muncă.”

Măsura vine într-un moment în care Grecia încearcă să-și revină după o criză financiară prelungită, care a dus la emigrarea a aproximativ 500.000 de greci, în mare parte tineri educați.

Leave a comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *