Cercetătorii și arheologii din Sibiu intenționează să deschidă mormântul lui Samuel Von Brukenthal, fost guvernator al Transilvaniei, pentru a verifica dacă rămășițele acestuia se află în Catedrala Evanghelică din oraș, conform arhivelor. Reprezentanții Bisericii se opun acestei acțiuni.
Samuel Von Brukenthal a fost guvernator al Transilvaniei timp de un deceniu, din 1777, și este cunoscut pentru transformarea Sibiului într-un centru cultural și economic. De asemenea, el a construit un palat care a devenit unul dintre primele muzee din Europa, deschis publicului în 1790. Baronul a lăsat moștenire comunității atât muzeul, cât și averea sa. Reprezentanții bisericii argumentează că mormântul ar trebui să rămână neatins până când vor exista metode de cercetare mai puțin distructive. „Arhivele noastre indică faptul că mormântul se află în fața primului pilastru nordic. În secolul XIX, toate celelalte morminte au fost evacuate și transferate în cimitirul parohial, dar cel al baronului nu”, a declarat un preot. Pe de altă parte, specialiștii consideră că o cercetare ar putea oferi informații valoroase despre viața baronului. „Știm doar că a fost îngropat; există doar un simplu inventar acolo. Cred că este important să avem o cercetare”, a spus Alexandru Chituță, directorul Muzeului Național Brukenthal, conform B1TV.
Muzeografii au înaintat o solicitare pentru a deschide mormântul, dar preoții s-au opus, invocând pietatea și dorința de a nu profana un mormânt. „Dacă s-ar deschide mormântul, atunci s-ar răvăși. Generațiile următoare vor avea metode mai neinvazive de a cerceta”, a afirmat Kilian Dorr, primpreot al Bisericii Evanghelice. Samuel Von Brukenthal a murit în 1803, iar detalii despre înmormântarea sa sunt limitate. Deși în 1796 Biserica Evanghelică a încetat să mai înmormânteze personalități în biserică, se pare că s-a făcut o excepție în cazul său.
Dr. Iulia Mesia, istoric și critic de artă, a menționat că încă nu s-a cercetat la nivel arheologic acest subiect. Dacă mormântul va fi deschis, specialiștii intenționează să coopteze arheologi cu experiență în cercetări științifice similare, cum ar fi cele efectuate asupra mumii egiptene.