Președintele ales al Statelor Unite, Donald Trump, a anunțat intenția de a schimba numele celui mai înalt munte din America de Nord, Denali, și de a-l redenumi în Muntele McKinley, în onoarea celui de-al 25-lea președinte al SUA, William McKinley, asasinat în 1901.

Declarația a fost făcută duminică, în cadrul unui discurs susținut în Phoenix, Arizona, relatează Reuters.

Controversa privind numele muntelui

Muntele, care atinge o altitudine de 6.190 de metri, a fost cunoscut oficial sub denumirea de Muntele McKinley din 1917 până în 2015. În acel an, fostul președinte Barack Obama a decis să restabilească numele tradițional, Denali, folosit de localnicii din Alaska și care înseamnă „cel înalt” în limba Athabascan. Decizia lui Obama a pus capăt unei dispute de zeci de ani privind denumirea vârfului.

I-au scos numele de pe Muntele McKinley”, a declarat Trump în fața susținătorilor săi. „A fost un mare președinte. Cred că merită să aibă acest munte redenumit în onoarea sa”, transmite B1TV.

Istoria denumirii

Muntele a primit numele McKinley în 1896, după ce un căutător de aur din regiune a aflat că William McKinley câștigase nominalizarea republicană pentru președinție. Cu toate acestea, McKinley nu a vizitat niciodată muntele și nu a avut o legătură istorică directă cu Alaska.

Decizia lui Obama de a schimba numele în Denali a fost susținută de Departamentul de Interne al SUA, care a subliniat că noua denumire respectă tradițiile indigene și istoria locală.

Senatoarea republicană Lisa Murkowski, o susținătoare a denumirii Denali, a criticat propunerea lui Trump. „Există un singur nume demn de cel mai înalt munte din America de Nord: Denali – cel Mare”, a scris Murkowski pe platforma X (fostul Twitter).

Moștenirea lui McKinley

William McKinley, președinte între 1897 și 1901, a avut un mandat marcat de victorii semnificative, inclusiv succesul în Războiul hispano-american și implementarea unor politici economice protecționiste pentru promovarea industriei americane. Deși respectat pentru contribuțiile sale, legătura sa cu muntele Denali rămâne inexistentă din punct de vedere istoric.

Propunerea lui Donald Trump reflectă interesul său pentru revizuirea unor decizii simbolice ale administrațiilor anterioare, dar este de așteptat să genereze controverse, în special în Alaska, unde populația locală consideră Denali o parte integrantă a patrimoniului cultural.

Leave a comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *