Crin Antonescu, candidatul coaliției PNL-PSD-UDMR la alegerile prezidențiale, a anunțat că la inițiativa sa a fost depus în Parlament un proiect de lege care prevede creșterea vârstei de pensionare a magistraților la 65 de ani.
Antonescu a explicat: “Am împlinit 65 de ani, nu am depus și nu depun cerere pentru pensia specială. Am dreptul, dar am zis simbolic că nu, am o pensioară pe contributivitate în vigoare, că am 65 de ani.”
Referitor la proiectul de lege, candidatul a precizat, într-o emisiune B1TV, că acesta vizează doar magistrații, “că numai ei mai au pensii speciale. Militarii și cu ceilalți sunt pensii de serviciu, parlamentarii s-au rezolvat acum 2 ani.” El a subliniat că inițiativa a stârnit opoziția magistraților și a Consiliului Superior al Magistraturii.
“Eu nu văd niciun motiv de neconstituționalitate. E o chestiune de echitate, că poți să-i dai cuiva pensie mare, pe contributivitate va avea o pensie bună,” a argumentat Antonescu. “Ce mă deranjează pe mine e ieșirea la pensie a unui magistrat la 48 de ani, adică atunci când s-a copt.”
Candidatul prezidențial a susținut că magistrații sunt “numai buni ca să mai stea încă vreo 20 sau, în fine, până la 65 de ani” deoarece au “experiență, cunoștințe, tot ce trebuie.” El a adăugat: “Nu sunt milițieni să fugă după hoți, nu sunt soldați să sară la luptă și nu sunt în serviciile speciale, să facă figuri ca James Bond.”
Când a fost întrebat dacă există magistrați în serviciile secrete, Antonescu a răspuns că “n-ar trebui să fie” și a criticat decizia Curții Constituționale care permite foștilor ofițeri SRI și SIE să ocupe funcții de conducere în tribunale și parchete. “Respectăm, dar nu mi se pare în regulă,” a conchis el.