Cristian Diaconescu, șeful Cancelariei prezidențiale, a oferit detalii alarmante despre negocierile dintre Rusia și Statele Unite, dezvăluind că Moscova a cerut o nouă împărțire a sferelor de influență și retragerea SUA din estul Europei, inclusiv din România.

Diaconescu a explicat că Statele Unite au refuzat această cerere, dar a subliniat că România nu are garanții clare că această situație nu se va schimba în viitor.

Diaconescu a explicat că, în cadrul negocierilor de la Riad, Rusia a cerut ca Statele Unite să determine partenerii europeni din NATO să retragă garanțiile de securitate pentru țările care au aderat la alianță după 1997, inclusiv România. „Așteptările lor țin de faptul că, la un moment dat, SUA ar determina partenerii europeni din NATO să retragă garanțiile de securitate pe aliniamentul din 1997. Deci, ca noi, cei intrați după 1997, să nu mai beneficiem de aceste garanții,” a declarat Diaconescu, conform B1TV.

El a adăugat că această cerere ar duce la o situație similară celei de la Yalta, unde sferile de influență au fost împărțite fără consultarea țărilor afectate. „Urmează ca, privind situația din aceste zone, să intrăm într-un context de negociere în care nu am fi implicați, ca la Yalta, și care în mod evident ar duce la recunoașterea unei zone de influență a Rusiei,” a precizat consilierul prezidențial.

România, în centrul discuțiilor

Diaconescu a subliniat că România a fost informată despre aceste discuții și că Statele Unite au refuzat cererea Rusiei, cel puțin pentru moment. „Le-am primit, nu le-am cerut noi. Statele Unite au refuzat, în acest moment,” a spus el. Totuși, a recunoscut că România nu are garanții clare că această situație nu se va schimba în viitor. „Nu avem garanții,” a admis Diaconescu, descriind momentul actual ca fiind „dramatic” și „extrem de complicat.”

Garanții militare și poziția Europei

În ceea ce privește discuțiile din Europa, Diaconescu a menționat că sunt pe masă și teme legate de garanții militare. El a făcut referire la propunerea președintelui interimar Ilie Bolojan privind garanții de securitate excepționale pentru Ucraina, precum și la ideea unei armate europene, inițiată de președintele francez Emmanuel Macron. „Tema va fi discutată în interiorul european. Prevalează anumite formate informale – grupuri de state – pentru că se încearcă conturarea unei poziții comune prin consultări în funcție de amenințări și interese care sunt deosebite,” a explicat el.

Diaconescu a subliniat că Rusia va interpreta aceste discuții ca o încercare de a consolida solidaritatea europeană și de a transmite un mesaj clar Moscovei. „Vom încerca iar Rusia va vedea acest lucru ca înăuntrul european, dar și în relația cu SUA să retransmitem semnalul de solidaritate,” a declarat el.

Atitudinea lui Trump față de Rusia

Întrebat despre atitudinea președintelui american Donald Trump față de Rusia, Diaconescu a explicat că, deși Trump a oferit o deschidere diplomatică Moscovei, aceasta este temporară. „Deschiderea privind Moscova e doar temporară, cum spun americanii. Să avem în vedere că e un început și nu un sfârșit,” a spus el. Diaconescu a adăugat că, dacă Rusia încearcă să profite de această deschidere pentru a escalada conflictul, Trump va schimba rapid atitudinea. „Dacă Rusia nu va înțelege sau va intra în logica de escaladare pentru a obține mult mai mult, Trump va schimba atitudinea peste noapte,” a precizat el.

Leave a comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *