Cristian Preda, decanul Facultății de Științe Politice din Universitatea București, a vorbit despre numărul mare de demnitari care au ocupat funcții publice după absolvirea facultăților din domeniul apărării sau de la universități private care au supraviețuit prin fraude. El a menționat că acești oameni au obținut poziții în instituțiile publice și au construit o rețea care a înlocuit organizarea civilă a statului cu o organizație „cazonă”. Fostul premier Ciucă a fost ținta argumentelor politologului.
Preda a subliniat că în loc să ocupe funcții publice oameni cu expertiză în domenii precum istoria sau ingineria, mulți absolvenți ai universităților private au preluat aceste poziții, în ciuda calificărilor lor discutabile.
„Toți oamenii ăștia au luat, fie de la Colegiul Național de Apărare, fie de la instituții care falsifică sensul termenului «știință», și capătă doctorate care nu au nicio acoperire, pentru a ocupa poziții în instituțiile publice și pentru a construi un tip de rețea care înlocuiește organizarea civilă a statului cu o organizație cazonă”, a declarat Cristian Preda, potrivit B1TV.
„De asta, în loc să vină în funcții publice, de pildă, savanți care au făcut istorie sau inginerie, sau mai știu eu ce Dumnezeu se studiază în România, că se studiază toate ariile științifice, în loc să vină oameni care sunt cu adevărat formați în universități (…), se duc toți absolvenții de la universități private de doi bani, și alea supraviețuind prin fraude incredibile din anii `90 până astăzi, cu patalamaua de la ofițeri”, a adăugat el.
Cu privire la generalul Nicolae Ciucă, care a devenit prim-ministru și șef al PNL, Preda a sugerat că acesta a obținut aceste poziții mai mult din ambiție decât din competență. El a subliniat că Ciucă nu a abordat în mod semnificativ problemele legate de Ucraina sau alte chestiuni importante din funcțiile sale de conducere.
„Riscăm să ajungem ca Pakistan. Știți cum se spune, că Pakistan nu e o țară care are o armată, ci o armată care are o țară. Așa a ajuns și domnul Ciucă, nu doar prim-ministru, și șef la PNL (…). Ni s-a spus că e nevoie de un general în fruntea Guvernului și, iată, și în fruntea unui partid care își spune «liberal», pentru că suntem în război și omul ăsta va clarifica ce se întâmplă. Eu nu l-am auzit pe domnul Ciucă, din 24 februarie până astăzi, spunând nimic cu sens despre Ucraina sau, uite, acum despre chestiunea asta (cazul dronei, n.r.). Pentru că nu e vorba despre competență și nu e vorba despre mediul politic în care discută, ci e vorba despre ambiția unui spirt cazon de a confisca statul – și au făcut-o la diverse niveluri și cu diverse competențe”, a declarat Cristian Preda.
Preda a criticat ceea ce consideră o creștere a influenței persoanelor cu legături la instituții de apărare sau universități private în guvernare și a avertizat asupra consecințelor pe termen lung ale acestui fenomen asupra calității guvernării și a societății civile în România.