O criză a firmelor de pompe funebre este aproape în România, atrag atenția reprezentanții patronatului, pentru că doar o mică parte din acestea îndeplinesc condițiile legale pentru a oferi servicii complete. O femeie din Giulești decedată din cauza coronavirusului a stat mai bine de 24 de ore până să fie preluată de reprezentanții firmei funerare, iar acest lucru tinde să se repete.
„Vom ajunge în situaţia ca decedaţii de COVID-19 să rămână periculos de mult în locuinţe, menţinându-se astfel un imens pericol de infectare în respectivele zone”, susţin reprezentanții firmelor de pompe funebre, potrivit PsNews.
Criză a firmelor de pompe funebre. „Avem cam 5.000 de firme de pompe funebre în toată ţara, dar numai 10 la sută dintre acestea au autorizaţie sanitar-veterinară pentru servicii funerare complete. Pentru a pune la dispoziţie astfel de servicii, costurile investiţiei sunt foarte mari. Drept urmare, repet, 90 la sută din aceste firme care folosesc titulatura de pompe funebre se «fofilează» printre normele legale şi cer autorizaţie numai pentru transport funerar. Din punct de vedere legal, aceste firme pot face numai transportul de specialitate. Nu au voie să manipuleze cadavre sau să facă astfel de tratamente speciale. În cazul femeii ucise de COVID-19 în domiciliul ei din Bucureşti, cel mai probabil, iniţial, rudele şi autorităţile au contactat, fără să ştie, astfel de firme, neautorizate pentru astfel de manopere complexe”, a explicat şeful Patronatului Funerar Român, Adrian Găitan.