Primul pachet de măsuri fiscale asumat de Guvern vizează reducerea uriașului deficit bugetar al țării, dar va diminua și puterea de cumpărare a românilor, în special a celor cu venituri mici. Calculele arată că o familie medie va cheltui cu cel puțin 130 de lei mai mult pe lună.
Impactul asupra unei familii cu venituri medii de 8.270 lei
O familie medie din România dă aproximativ 1.400 de lei pe mâncare pe lună – mai mult de o treime din totalul cheltuielilor de consum, potrivit ultimelor date INS. Cu TVA crescută de la 9% la 11%, bugetul pentru alimente va fi mai mare cu 26 de lei, transmite B1TV.
La electricitate nu mai sunt prețuri plafonate și, cu tot cu TVA mărit, ar putea fi un plus de cel puțin 50 de lei.
Pentru alcool și tutun, unde familia plătește acum 311 lei, TVA și accizele majorate ar mai aduce un plus de aproximativ 12 lei.
Dacă familia face un plin de benzină pe lună, după majorarea accizelor, se adaugă încă 20 de lei în plus.
TVA crește și pentru medicamente, îmbrăcăminte, vacanțe, ieșiri în oraș și cărți – depinde de cheltuielile fiecăruia, dar în acest caz, încă 20 de lei în plus.
Cheltuieli suplimentare de minimum 130 de lei lunar
Prin urmare, doar cu TVA și accize majorate și fără prețurile plafonate la energie, cheltuielile lunare cresc cu cel puțin 130 de lei.
Însă suma poate fi mai mare deoarece, în trecut, accizele mărite la carburanți au antrenat creșteri de prețuri în lanț.
Venituri reduse pentru categorii vulnerabile
La toate acestea se adaugă faptul că multor români le vor scădea veniturile.
Este cazul bugetarilor, care vor avea unele sporuri tăiate.
De asemenea, pensionarii care primesc peste 3.000 de lei pe lună vor plăti și ei contribuția la sănătate (CASS) pentru sumele care depășesc acest prag.
Și părinții care sunt în concediu de creștere a copilului vor plăti și ei 10% CASS.
Măsurile fiscale creează astfel o dublă presiune asupra familiilor românești: pe de o parte, cheltuielile cresc prin majorarea taxelor, iar pe de alta, pentru anumite categorii, veniturile scad prin eliminarea unor facilități fiscale sau introducerea de noi contribuții.