Motorina a ajuns mai ieftină ca benzina după mulți ani în care a fost invers
Motorina a ajuns mai ieftină ca benzina după mulți ani în care a fost invers

Motorina a ajuns mai ieftină ca benzina după mulți ani în care, deși costurile sale de producție sunt mai mici și este considerat un produs petrolier inferior, domina topul prețurilor carburanților.

La Stația Petrom de pe Șoseaua Virtuții din București, care a fost monitorizată de Economica.net în acest an, pe data de 30 mai 2023, benzina standard costă 6,54 lei pe litru, în timp ce prețul motorinei standard este de 6,48 lei pe litru.

Astfel, în comparație cu ziua anterioară, Petrom, liderul pieței de distribuție a carburanților, a majorat prețul benzinei cu șase bani pe litru, în timp ce prețul motorinei a scăzut cu doi bani pe litru. De obicei, se întâmplă ca ambele tipuri de carburanți să devină mai scumpi sau doar unul dintre ele, însă în situația de astăzi avem o excepție, în care unul se scumpește și celălalt se ieftinește, arată sursa citată.

Recentele evoluții au adus o schimbare semnificativă pe piața carburanților în România. O noutate în ultimii ani este creșterea prețului benzinei, aceasta devenind mai scumpă decât motorina. Această tendință contrastează cu situația anterioară, în care piața românească era preponderent dominată de diesel.

La data de 26 mai, compania Petrom a anunțat o nouă modificare de preț la benzină și motorină, majorându-le cu trei bani pe litru. Aceasta vine la scurt timp după ce, în ziua anterioară, Petrom a decis să crească prețurile cu doi bani pe litru, atât la benzină, cât și la motorină. Modificarea din ziua precedentă a avut loc în urma unei scumpiri anterioare de cinci bani pe litru pentru fiecare tip de carburant.

La momentul redactării acestei știri, prețul petrolului de tip Brent, care servește drept referință pentru piața europeană, era de 76 de dolari pe baril, în timp ce indicele american WTI înregistra o valoare de 72 de dolari, înregistrând o ușoară scădere față de nivelurile anterioare.

Consumul mediu anual în România se situează în jurul valorii de 7,3 milioane de tone de carburanți, din care aproximativ 5,9 milioane de tone reprezintă motorină. Dintre această cantitate, aproximativ două treimi sunt produse în cele trei rafinării din țară, iar restul este importat. Anul trecut, consumul de carburanți a înregistrat o ușoară creștere de aproximativ 3%.

Prețurile la carburanți în România comparativ cu alte țări din UE

Pe piața distribuției de produse petroliere cu amănuntul, Petrom ocupă poziția de lider, având o rețea formată din 555 de stații de distribuție. Din total, 393 de stații sunt sub marca Petrom, iar restul de 162 de stații se află sub marca OMV.

Potrivit celor mai recente date din Oil Bulletin, serviciul Comisiei Europene de monitorizare a prețurilor la carburanți (raportat la 22 mai), prețul mediu în România pentru fiecare tip de carburant este de 1,32 euro/litru. În aceste condiții, România se situează ca a doua cea mai ieftină piață din Uniunea Europeană în ceea ce privește prețul la benzină, imediat după Bulgaria. În ceea ce privește motorina, există mai multe țări în Uniunea Europeană în care prețurile sunt mai mici decât în România, cum ar fi Bulgaria, Lituania, Cehia și Malta.

Leave a comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *