Nicușor Dan spune că, odată devenit primar și văzând „complexitatea actului administrativ”, a înțeles că este nevoie ca Primăria Capitalei să contracteze firme de avocatură, o practică pe care o critica cât timp primar general al Capitalei era Gabriela Firea. 

Nicușor Dan a făcut aceste declarații într-o conferință de presă de miercuri, după ce influencerul Vlad Mercori l-a acuzat că nu organizează licitații pentru casele de avocatură care ajung să reprezinte Primăria Capitalei în diferite procese.

„Din patru în patru ani Primăria Capitalei organizează o licitație într-o procedură care se numește acord-cadru. Asta înseamnă că contractezi un număr de firme cu care te angajezi să lucrezi pe o perioadă determinată, în cazul ăsta patru ani. Și ulterior, de la caz la caz, organizezi o mini-licitație între ele pentru cauzele care apar”, a explicat Nicușor Dan.

El spune că același tip de licitație are loc și pentru repararea străzilor, de exemplu.

„Nu faci un contract nou pentru fiecare stradă care apare, faci un așa numit acord-cadru prin care contractezi un număr de firme și la fiecare lucrare care apare faci o mini-licitație, în general pe prețul cel mai mic”, a detaliat el.

„Nu se poate să te aperi convingător cu funcționari publici în dosare cu mize mari”

Nicușor Dan a spus că acesta este modul în care lucrează Primăria Capitalei „de cel puțin 15 ani”: „În 2022 noi am făcut o astfel de licitație, pentru patru ani. Au participat mai multe firme, am selectat șase, așa cum era în caietul de sarcini”.

O jurnalistă prezentă la conferința de presă i-a spus lui Nicușor Dan că în mandatul Gabrielei Firea ataca în instanță încheierea de contracte cu case de avocatură, iar acum a ajuns ca și el, din aceeași funcție, să încheie astfel de contracte. Ea l-a întrebat pe primar de ce a atacat în instanță în trecut contractele încheiate de Gabriela Firea.

„Pentru că eram pe poziții diferite și pentru că acum sunt mai înțelept decât eram atunci”, a fost răspunsul scurt dat de Nicușor Dan.

„Deci faceți aceleași lucruri pe care în trecut le considerați greșite?”, a întrebat jurnalista.

„Da, acum văzând complexitatea actului administrativ îmi dau seama că nu se poate ca cu o structură de funcționari publici, care, repet, au câteva mii de dosare, nu poți să te aperi convingător în niște dosare cu mize mari”, a răspuns Nicușor Dan.

Printre alte acuzații aduse lui Nicușor Dan în spațiul public se numără și faptul că Primăria a plătit firmele de avocatură cu 11 milioane de euro.

„Legat de suma de 11 milioane de euro vreau să vă informez că doar într-un litigiu pe care l-am câștigat în urmă cu vreo lună și jumătate Primăria Capitalei a fost exonerată de plata către un privat a sumei de 60 de milioane de lei. Și sunt câteva sute de dosare care au mize între 10 și 100 de milioane de lei. Evident că pentru astfel de dosare este important să lucrezi cu specialiști, care au mai mult timp de studiu, decât niște funcționari ai Primăriei Capitalei, din care mulți sunt blocați pe procesul de legea 10 și ceilalți au reprezentare în instanță uneori de 4-5 dosare pe zi”, a mai spus Nicușor Dan.

Andrada Ionescu

Andrada este un jurnalist cu experiență care acoperă subiectele de actualitate din România. Absolventă de Sociologie, Andrada Ionescu are un background care îmbină jurnalismul cu marketingul politic...

Leave a comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *