România se confruntă cu provocarea de a reduce emisiile de gaze
România se confruntă cu provocarea de a reduce emisiile de gaze

România se confruntă cu provocarea de a reduce emisiile de gaze cu efect de seră cu 27% până în 2030, conform angajamentelor asumate în cadrul Acordului de la Paris. Pentru a atinge acest obiectiv, Banca Mondială recomandă Guvernului să ia măsuri decisive în domeniul politicilor energetice.

Un studiu al Băncii Mondiale propune taxarea carbonului și majorarea taxelor pe combustibilii fosili

Unul dintre scenariile propuse de experții Băncii Mondiale presupune creșteri masive de prețuri pentru produsele energetice care au la bază combustibili fosili, cum ar fi cărbunele, motorina, benzina, kerosenul, GPL-ul, gazele naturale și petrolul. Aceste creșteri ar urma să se facă treptat, de la anul până în 2030, prin înăsprirea taxării și introducerea unei taxe pe carbon, transmite B1TV.

Potrivit studiului, prețul carbonului compatibil cu reducerea emisiilor ar trebui să ajungă la 185 USD reali 2021/tonă echivalent CO2 în 2030. Acest nivel ar determina scumpiri semnificative la nivelul anului 2030 pentru tot ce înseamnă energie: Cărbune – 113%; Motorină – 62%; Energie electrică – 7%; Benzină – 50%; Kerosen – 54%; GPL – 34%; Gaze naturale – 32%; Petrol – 51%.

Scenariul este unul dintre cele patru analizate de Banca Mondială, care au ca scop să ofere Guvernului opțiuni pentru a îmbunătăți eficiența energetică și a stimula tranziția către surse regenerabile de energie.

Join the Conversation

3 Comments

Leave a comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *