Peste 8 milioane de români sunt acționari la Hidroelectrica, deși mulți dintre ei nu au cunoștință de acest lucru. Situația a evoluat astfel datorită fondurilor de pensii private cu contribuție obligatorie, care dețin aproximativ 10% din această companie.
Cele șapte fonduri de pensii private administrate privat, la care românii cotizează cu 3,75% din salariul lunar brut, au ajuns să dețină în jur de 9,5% din Hidroelectrica la sfârșitul lunii iulie. Aceasta înseamnă aproximativ 30% din totalul acțiunilor companiei listate la Bursa de Valori București, sub simbolul H2O, care a fost evaluată la aproximativ 50 de miliarde de lei când a fost listată la Bursa de la București la finalul lunii iunie, transmite B1TV.
Valoarea acțiunilor H2O deținute de cele șapte fonduri de pensii administrate privat a depășit 4,7 miliarde de lei la începutul lunii august, cu ponderea acțiunilor în portofoliile fiecărui fond variind între 1,1% și 5,7%.
Fondul de pensii AZT Viitorul tău, care adună aproximativ 1,7 milioane de participanți, are cea mai mare deținere, evaluată la 1,37 miliarde de lei la finalul lunii iulie. Pe locul doi se află NN, cel mai mare fond de pensii din sistem, cu peste 2,2 milioane de participanți și o deținere de 1,36 miliarde de lei la Hidroelectrica.
Această situație arată că fondurile de pensii private au jucat un rol semnificativ în acționariatul Hidroelectrica, oferind astfel beneficiilor participanților oportunitatea de a avea o parte din acțiunile companiei, în funcție de contribuțiile și deciziile fondurilor de pensii private.
Hidroelectrica a raportat recent un profit net de 4 miliarde de lei în primele șase luni din 2023, în creștere cu 46% față de aceeași perioadă din 2022, și venituri de 7 miliarde de lei, în creștere cu 42%. Aceste cifre ar putea aduce beneficii substanțiale pentru acționari, inclusiv participanții la fondurile de pensii private menționate anterior.