Cât de eficientă e Armata Română și cum ar putea să apere țara în cazul unui război care s-ar desfășura între granițele noastre explică analistul militar Ion Petrescu. În prezent, în armată există aproximativ 72.000 de cadre militare, a explicat analistul.
Armata e împărțită în trei categorii de forțe, a explicat colonelul (r) Ion Petrescu: forțele terestre, care dețin majoritatea, undeva peste 50.000 de oameni, forțele aeriene – vreo 7.000 și restul la nivelul forțelor navale. Analistul militar Ion Petrescu a dat detalii dspre Armata Română într-o emisiune PsNews.
„Dacă luăm forțele navale, avem trei fregate. Am avut șansa să merg pe mare cu fostul distrugător, actuala fregată Mărășești, și să știți că, deși nu au o dotare precum au alte fregate din NATO, militarii noștri au efectuat misiuni, sub stindard NATO, în Marea Mediterană și au fost apreciați.
Dacă de referim la forțele aeriene, avem o escadrilă de avioane F-16 și urmează să mai primim escadrile prin preluarea de către România a unor avioane F-16 din Norvegia.
Vedeți, lumea zice „de ce luați armament de la americani, de ce luați armament de la alți aliați”, și nu producem noi. Păi, pericolul e acum! Și dacă pericolul e acum, e normal să luăm acum de la cei care au mijloace disuasive. Sigur că ne-am fi dorit avioane F-35, desigur că ne-am fi dorit să fim ca polonezii care au luat 18 avioane F-16 nou-nouțe cu offset, adică cu dreptul de a produce anumite piese componente în țară. Noi, din rațiuni care-mi scapă, ca să fiu elegant, nu am avut personalități care să trateze așa ceva”, a spus analistul militar colonelul (r) Ion Petrescu.
El a explicat că, multă vreme, Armata Română a fost umilită de dictonul clasei politice postdecembriste: „țara n-are bani”.
„Este cea mai mare minciună pentru poporul român după decembrie 1989. Țara are bani, problema e cum sunt gestionați, cine sunt oamenii care au grijă ca într-adevăr banii să fie cheltuiți în interesul național și să se facă profit pentru visteria țării”, a conchis colonelul.