USR s-a prăbușit în sondaje din cauza unor greșeli majore în management politic, a explicat fostul candidat la președinția formațiunii, Octavian Berceanu. Berceanu a explicat două dintre greșelile fundamentale ale conducerii care au determinat ca USR să ajungă la coada clasamentului partidelor politice.
Greșelile majore în USR sunt plecarea echipei lui Dacian Cioloș și ieșirea de la guvernare. „În momentul în care tu ești votat de cetățean, fie pace, fie război, trebuie să îl reprezinți. Altfel pleci, pur și simplu”, a spus Octavian Berceanu într-un interviu PsNews.
„Dacă aș fi fost mulțumit de actuala conducere a USR, nu aș mai fi candidat la președinția partidului. Întotdeauna e loc de mai bine. Eu reclam în USR faptul că am putea să ne apropiem mult mai mult de public, în special de cel din zona rurală. Aici ajungem foarte greu și nu e imposibil să ajungi, ci îți trebuie o altă perspectivă. Eu am o altă perspectivă, alt concept, altă viziune despre cum trebuie să ne mulăm pe doleanțele oamenilor, cum trebuie să intrăm în dialog cu ei. Cred că aici România suferă foarte mult. Politica noastră e diferită de modul în care fac politică alți oameni din alte state. Cumva, când ne trezim sus uităm de rădăcină și să ne întoarcem către cei care ne-au votat. Ba obiectiv, că avem mult treabă, ba subiectiv. Până la urmă, atunci când îți rupi rădăcinile începi să plutești”, a declarat Berceanu.
„USR a scăzut mult în sondaje, au fost decizii nefericite. Ruperea REPER din USR este una dintre deciziile nefericite. E o mioritică, printre altele. Toate partidele suferă de problema aceasta și militez pentru a avea mai multe opțiuni de partide pe eșichierul politic, care să ne reprezinte. Cu cât coșul e mai bogat și ai de unde alege, cu atât partidele încep să își revină și să fie cu picioarele pe pământ. Ieșirea de la guvernare cred că a fost altă mioritică, pentru că în momentul în care tu ești votat de cetățean, fie pace, fie război, trebuie să îl reprezinți. Altfel pleci, pur și simplu”, a mai spus Berceanu.
USR își continuă erodarea lentă, dar bine definită, potrivit ultimelor sondaje. Partidul nu reușește să concretizeze electoral poziția de partid de opoziție, îndeosebi din cauza contraperformanțelor administrative ale primarilor din zona urbană. Cei cinci primari (din Timișoara, Bacău, Brașov și cele două sectoare din București) nu au proiecte de succes, dar generează probleme și controverse, inclusiv cu iz penal. O reală amenințare pentru USR începe să devină partidul lui Cioloș. REPER dă semne de consolidare și mușcă din ce în ce mai vizibil din electoratul lui Drulă și Barna, apropiindu-se de pragul de 5%, în apropierea căruia se plasează și UDMR, potrivit ultimul sondaj Sociopol.
Leave a comment