Pana de curent din Spania
Pana de curent din Spania

O pană masivă de curent a afectat luni Spania, Portugalia și o parte din sud-vestul Franței, generând îngrijorare la nivel european, deși specialiștii consideră că incidentul nu a fost complet neașteptat.

România ar putea fi vulnerabilă la situații similare din cauza capacității energetice reduse, avertizează Ioana Stăncel, expert în securitate internațională, într-o intervenție pentru B1TV.

„Tocmai pentru că avem o putere instalată mai mică și capacitatea de reziliență netestată și insuficient de mult dezvoltată avem acest risc,” a explicat Stăncel, subliniind importanța menținerii unui mix energetic diversificat.

Expertul consideră esențială conservarea unor surse variate de producție energetică, adaptate specificului regional. „Este esențial să păstrăm acest mix și să păstrăm un mix sănătos pentru regiunea noastră geografică și consumatorii pe care îi avem, tipul de economie și tipul de dependență a gospodăriilor față de energie,” a precizat ea.

Stăncel atrage atenția asupra provocărilor suplimentare din România, comparativ cu alte țări afectate recent: „În România, spre deosebire de Spania, avem și perioadele de iarnă, când avem un necesar de energie electrică crescut.”

Recomandări pentru autorități și populație

Specialistul recomandă o abordare proactivă din partea guvernului. „Cred că este important ca Ministerul Energiei și întregul Guvern să poarte discuții corecte, transparente cu populația, să facă educarea populației atât pentru prevenirea, cât și pentru contracararea unei situații blackout,” a afirmat aceasta.

La nivel individual, gospodăriile ar trebui să dețină surse alternative de energie, în special pentru dispozitivele medicale esențiale. „Să avem la nivelul gospodăriilor surse de energie atât pentru iluminare, cât și pentru comunicare, mai ales pentru dispozitivele medicale vitale. Să avem acele capacități de tip acumulator sau acolo unde este posibil generatoare gospodărești,” recomandă Stăncel.

În plus, fiecare locuință ar trebui să dispună de iluminare de rezervă și alimente neperisabile. „Trebuie să avem surse de lumină pentru că o astfel de situație poate să dureze chiar câteva zile. Să avem resurse alimentare și de lichid, apă să ne putem să ne hidratăm, să verificăm disponibilitatea și perioada de valabilitate a alimentelor periodic,” a adăugat expertul.

Nu în ultimul rând, Stăncel recomandă verificarea periodică a stocurilor de urgență: „Chiar dacă avem conserve nu putem să le ținem trei ani și să ne trezim când e nevoie că sunt expirate de doi ani. Sunt lucruri practice pe care putem să le facem în gospodărie. Să avem la îndemână o sursă de comunicare, un radio pe baterii.”

Constantinescu Gabriel

Gabriel Constantinescu este unul dintre jurnaliștii care a acoperit vreme îndelungată zona socială din presa online. Cu experiență în alegerea știrilor, Gabriel este pasionat de sport și drumeții....

Leave a comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *