Sunt trei aspecte foarte importante de care se va ţine cont atunci când se calculează vechimea în muncă pentru pensie, potrivit noii legi, a explicat Daniel Baciu.
Noua lege a pensiilor, care prevede recalcularea tuturor pensiilor aflate în plată începând cu 1 septembrie, ia în considerare la stabilirea vechimii în muncă trei aspecte, extrem de importante, scrie Antena 3 CNN.
Șeful Casei Naționale de Pensii Publice (CNPP), Daniel Baciu, a explicat că în calculul pensiei sunt luate în considerare trei aspecte: perioada de contributivitate, punctele de stabilitate și perioadele necontributive, care sunt exact perioadele asimilate vechimii, dar pentru care nu s-au plătit contribuții la sistemul public de pensii.
Perioadele necontributive sunt perioadele recunoscute ca vechime în muncă sau, după caz, ca stagiu de cotizare în baza unor acte normative specifice care vizează anumite categorii de persoane, pentru care nu există obligația plății contribuțiilor de asigurări sociale, dacă persoana a fost asigurată în sistemul public.
Pentru perioada de contributivitate, cuantumul pensiei se determină prin înmulțirea numărului total de puncte realizat de asigurat cu valoarea punctului de referință (VPR).
VPR reprezintă raportul dintre valoarea punctului de pensie la data intrării în vigoare a proiectului de lege și nivelul mediu al stagiilor de cotizare prevăzut de legislația anterioară, respectiv 25.
La data intrării în vigoare, valoarea punctului de referință este 81 lei, care va fi indexat anual, în luna ianuarie, cu rata inflației plus 50% din creșterea reală a câștigului salarial mediu brut realizat.
Tot aici se încadrează şi perioadele de concediu de creștere a copilului de până în doi ani sau concediu pentru incapacitate temporară de muncă cauzată de acciodent de muncă sau boli profesionale.
„Pentru aceste perioade asimilate vechimii – stagiul militar, facultatea la zi și șomajul, etc -, pentru fiecare an se acordă 0,25 puncte”, a declarat şeful Casei de pensii, Daniel Baciu.