Slujba de Paște în pandemie. Restricțiile de circulație vor fi ridicate
Slujba de Paște în pandemie. Restricțiile de circulație vor fi ridicate

Slujba de Paște în pandemie. Restricțiile de circulație vor fi ridicate în noaptea de Paște iar Biserica Ortodoxă Română a luat o serie de măsuri pentru ca slujbele să se desfășoare în condiții de siguranță sanitară.

Totodată, BOR a făcut o serie de îndrumări referitoare la modul de desfășurare a procesiunilor de Florii, a Deniilor, a împărțirii Sfintei Lumini în noaptea de Înviere și a sărbătorii Izvorul Tămăduirii.

Vasile Bănescu, purtătorul de cuvânt al Patriarhiei Române, a explicat care sunt acestea în platoul știrilor B1TV, miercuri dimineață.

La fiecare parohie, credincioșii vor fi întâmpinați de voluntari, care îi vor direcționa spre locuri individuale. „Apelul nostru, din inimă, este către toată lumea care participă la aceste slujbe să participe în calitate de creștini autentici, adică oameni ai disciplinei, ai ordinii, ai pietății”, a subliniat purtătorul de cuvânt al BOR

Ținând cont că este vorba de cel mai important eveniment din viața creștinilor, e vorba de evenimentul liturgic al Slujbei Învierii Domnului, firește pregătirile sunt proporționale cu această importanță. E vorba, evident, inclusiv de contextul unei stări de alertă, e vorba de acele măsuri pe care sper că cea mai mare majoritate le-a internalizat deja, de la dezinfectarea mâinilor în intrarea în lăcașul de cult, purtarea obligatorie a măștii sanitare regulamentar, asigurarea unei suprafețe de minimum 4 metri – asta este datoria fiecărui preot să calculeze, ținând cont de spațiul bisericii sale, pe suprafață, numărul de persoane care va putea asista și în interior la slujbele din perioada următoare, e vorba de 4 metri pătrați pentru fiecare persoană, care rezultă din distanța de minimum doi metri între persoane. Credincioșii care vor asista la slujbele ce vor fi oficiate afară vor păstra aceleași reguli și, sigur, distanța de 1,5 metri” a spus Vasile Bănescu.

Ce e impotant și poate că sunt noutăți acestea. Preoții vor marca în mod vizibil curțile, pavimentul fiecărui spațiu exterior al bisericilor, cu puncte vizibile, pentru ca toți credincioșii care vin să poată să ocupe un loc individual când asistă la aceste slujbe”, a adăugat oficialul BOR.

Slujba de Paște în pandemie. El a precizat că lumânările vor putea fi distribuite în puncte diferite din curtea bisericilor.

Acesta va fi un lucru foarte important. Apoi, implicarea voluntarilor – la fiecare parohie vor fi mobilizați voluntari, care vor veni în întâmpinarea credincioșilor, îi vor direcționa spre aceste locuri individuale, vor participa la împărțirea ramurilor de salcie, de exemplu, în Duminica Floriilor, pentru a nu se mai crea rânduri de credincioși care s-ar putea apropia prea mult unul de altul. Lumânările, la fel, în noaptea de Paști vor putea fi distribuite în puncte diferite din curtea bisericilor, ca lumea să nu mai intre în biserică să cumpere aceste lumânări acolo unde se făcea asta”, a adăugat Vasile Bănescu.

Slujba de Paște în pandemie. Purtătorul de cuvânt al Patriarhiei României, apel către credincioși

 

Vasile Bănescu a explicat că „perioada atât de importantă care începe cu Duminica Floriilor și se termină cu Duminica Izvorului Tămăduirii după Paști este o perioadă în care se solicită fiecăruia dintre noi un grad mai înalt de responsabilitate, de disciplină, de ordine”.

Creștinii trebuie să dea dovadă în mod exemplar de gradul lor de încreștinare, care presupune atenție față de celălalt, grijă față de celălalt și bineînțeles participarea într-un mod absolut ordonat la aceste slujbe, motiv pentru care – și cu asta, iertați-mă, închei – se recomandă ca în noaptea de Paști fiecare dintre noi să meargă la biserica de parohie de care aparține și care în mod normal este cea mai apropiată de domiciliu”, a mai spus Vasile Bănescu.

Chiar dacă n-ar fi pandemie, spune el, „această pornire de a fi primul este una care nu onorează”.

Bineînțeles că anul acesta nimeni nu trebuie să se înghesuie. Apelul nostru, din inimă, este către toată lumea care participă la aceste slujbe să participe în calitate de creștini autentici, adică oameni ai disciplinei, ai ordinii, ai pietății. Este firesc lucrul acesta și eu sper că nu vom vedea astfel de momente în perioada următoare”, a conchis Vasile Bănescu.

Leave a comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *