Români în România
Români în România

Cel mai recent raport al Indicelui Dezvoltării Umane (IDU), publicat pe 6 mai de Organizația Națiunilor Unite și prezentat de The Economist, plasează România pe poziția 55 în clasamentul mondial, la egalitate cu Bulgaria, într-un context în care rata globală de îmbunătățire a indicatorului a înregistrat cel mai lent ritm din istorie.

“Țările bogate, așa cum era de așteptat, o duc mai bine. 97% dintre acestea și-au revenit complet sau au depășit ratele de dinainte de pandemie,” a declarat Achim Steiner de la Programul Națiunilor Unite pentru Dezvoltare, adăugând că “acest lucru este valabil însă pentru mai puțin de 60% din țările sărace.”

România a obținut un scor IDU de 0,845, cu o speranță de viață estimată la 75,9 ani, aproximativ 14 ani de școlarizare în medie și un venit național per capita de 39.374 dolari. În comparație cu Bulgaria, România stă mai bine la capitolele speranță de viață și venit per capita, dar este devansată la indicatorul privind anii de școlarizare, transmite Hotnews.

În fruntea clasamentului mondial, Islanda a detronat Elveția, care a ocupat primul loc în ultimii doi ani. “Un bebeluș născut astăzi în Islanda se poate aștepta să trăiască mai mult de 82 de ani și să aibă parte de peste 18 ani de școlarizare, și să aibă venitul național per capita de 70.000 de dolari,” menționează raportul.

Țările scandinave domină din nou topul clasamentului, confirmând poziția lor tradițională în majoritatea evaluărilor privind calitatea vieții.

Indicele Dezvoltării Umane, considerat unul dintre cele mai importante criterii pentru măsurarea creșterii economice alături de PIB, “este o sinteză a realizării medii în dimensiuni cheie ale dezvoltării umane: o viață lungă și sănătoasă, cunoștințe solide și un nivel de trai decent,” conform definițiilor ONU.

Raportul precizează că “IDU poate fi utilizat pentru a chestiona calitatea politicilor publice, întrebându-se cum două țări cu același nivel al VNB-ului pe cap de locuitor pot ajunge la rezultate diferite în ceea ce privește dezvoltarea umană,” stimulând astfel dezbaterea despre prioritățile guvernamentale.

O limitare a indicatorului este faptul că “nu examinează inegalitatea în cadrul țărilor,” ONU publicând indicatori separați pe această temă. “Nivelul de trai dintre cetățenii bogați și cei săraci poate diferi foarte mult. Americanii bogați, de exemplu, tind să aibă o speranță de viață mult mai mare decât cei săraci,” notează raportul.

Constantinescu Gabriel

Gabriel Constantinescu este unul dintre jurnaliștii care a acoperit vreme îndelungată zona socială din presa online. Cu experiență în alegerea știrilor, Gabriel este pasionat de sport și drumeții....

Leave a comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *