Ludovic Orban
Ludovic Orban

Nominalizarea lui Orban ca premier desemnat de președintele Klaus Iohannis va fi luată în discuție de Curtea Constituțională pe 24 februarie. Mai exact, CCR trebuie să stabilească, la cererea PSD, dacă numirea aceluiași premier demis de Parlament prin moțiune de cenzură este conformă cu Legea Fundamentală. Întâmplător, în aceeași zi este programată investitura în parlament a guvernului Orban II.

Conform anunţului CCR, şedinţa este programată pe 24 februarie, la ora 11,00, vizând cererile preşedinţilor Camerei Deputaţilor şi Senatului de soluţionare a conflictului dintre Preşedintele României şi Parlament, relatează PsNews.

În aceeaşi zi, la ora 16.00, este programată şedinţa Camerelor reunite în care Guvernul Orban ll ar urma să primească votul de învestitură.

PSD a anunţat că îşi va stabili strategia la vot în funcţie de decizia de la Curtea Constituțională

Curtea Constituţională a fost sesizată pe 10 februarie de către preşedinţii celor două Camere ale Parlamentului cu privire la conflictul juridic Parlament – Preşedinte legat de nominalizarea lui Ludovic Orban pentru a doua oară ca premier. Conform textului sesizării conflictul de natură constituţională constă în exercitarea în mod discreţionar a atribuţiilor preşedintelui.

„Conflictul juridic de natură constituţională constă în exercitarea în mod discreţionar a atribuţiilor Preşedintelui României, astfel cum acestea sunt reglementate de Constituţia României, republicată, constând în desemnarea, în data de 6 februarie 2020, a candidatului Ludovic Orban la funcţia de prim-ministru, prin Decretul nr. 82/2020, publicat în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 883 din 6 februarie 2020, cu încălcarea, în mod direct sau indirect, a următoarelor principii sau dispoziţii constituţionale: 1. principiul colaborării loiale între instituţiile publice, derivat din art. 1 alin. (4); 2. obligaţia constituţională de a veghea la respectarea Constituţiei şi la buna funcţionare a autorităţilor publice, înscrisă în art. 80 alin. (2) teza I; 3. obligaţia constituţională de a exercita funcţia de mediere între puterile statului, înscrisă în art. 80 alin. (2) teza a II-a”, se arată în textul sesizării.

PSD consideră că prin acest demers, Preşedintele României a nesocotit şi a deturnat de la scopul prevăzut de legiuitorul constituant dispoziţiile imperative înscrise în art. 114 alin. (2) din legea fundamentală, potrivit cărora Guvernul este demis dacă o moţiune de cenzură, depusă în termen de 3 zile de la prezentarea proiectului de lege, a fost votată în condiţiile art. 113, scrie news.ro.

”Nominalizându-l drept premier pe Ludovic Orban, Preşedintele României încalcă voinţa Parlamentului, care tocmai i-a retras încrederea acestuia prin recenta moţiune de cenzură. Respingând propunerea de premier formulată de o majoritate parlamentară, Preşedintele României va declanşa, astfel cum a declarat, un conflict juridic de natură constituţională, împiedicând formarea unui Guvern, cu scopul declarat de a dizolva Parlamentul şi de a ajunge la „alegeri anticipate””, se arată în sesizare.

Leave a comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *