Judecătorii de la Curtea de Apel Ploiești au acceptat contestația privind suspendarea deciziei Curții Constituționale (CCR) de a anula alegerile prezidențiale luată la 6 decembrie 2024.
Potrivit deciziei publicate pe portalul Ministerului Justiției, decizia nu este definitivă, iar CCR are drept de recurs în 5 zile de la pronunțare.
„Tip soluție: Admite cererea
Solutia pe scurt: Admite capătul de cerere privind suspendarea executării actului administrativ contestat. Suspendă executarea Hotărârii Curţii Constituţionale nr. 32 din 6 decembrie 2024, până la soluţionarea definitivă a cauzei. Admite acţiunea în anulare. Anulează Hotărârea Curţii Constituţionale nr. 32 din 6 decembrie 2024. Obligă pârâta la plata cheltuielilor de judecată către reclamantă în cuantum de 70 lei, reprezentând taxă judiciară de timbru. Cu drept de recurs în 5 zile de la pronunţare. Cererea de recurs se depune la Curtea de Apel Ploieşti. Pronunţată prin punerea soluţiei la dispoziţia părţilor prin mijlocirea grefei instanţei azi, 24.04.2025”, se arată în comunicat.
Avocatul Toni Neacșu, fost membru al Consiliul Superior al Magistraturii (CSM) și fost judecător, a explicat că decizia instanței ploieștene nu este definitivă, iar legea prevede că, într-o astfel de situaţie, „nici un efect al actului administrativ suspendat nu se mai poate produce pe viitor”.
„Hotărârea Curţii de Apel Ploiești nu este definitivă în ce priveşte anularea Hotărârii 32/2024 a CCR, dar în schimb dispoziţia privind suspendarea efectelor acesteia este executorie.
Legea prevede că într-o astfel de situaţie nici un efect al actului administrativ suspendat nu se mai poate produce pe viitor.
Hotărârea 32/3024 a CCR are două puncte în dispozitiv:
- anularea procesului electoral şi
- organizarea unui nou proces electoral.
În ce priveşte anularea alegerilor nu ai ce suspenda pentru că efectele s-au produs şi încheiat, dar în ce priveşte reluarea în totalitate a procesului electoral da.
Astfel fiind în acest moment se va pune în discuţie suspendarea organizării alegerilor actuale exact în stadiul în care sunt şi se va invoca faptul că BEC nu mai poate derula acte care ţin de desfăşurarea actualelor alegeri.
Ca să fie totul frumos până la capăt, nu s-a cerut şi suspendarea efectelor legislaţiei privind organizarea alegerilor, respectiv a Hotărârilor de Guvern prin care s-au stabilit data alegerilor şi calendarul activităţilor.
Termenul de recurs, care se judecă de ICCJ, este de 5 zile iar mai devreme dosarul nu poate ajunge la instanţa care astfel, oricât ar vrea să se grăbească, nu va putea judeca decât probabil în vreo săptămână, iar asta în regimul cel mai urgent”, a explicat avocatul.