Frământările din interiorul Partidului Social Democrat au atins cote maxime după eliminarea candidatului susținut din cursa prezidențială, iar deciziile care ar putea reconfigura complet peisajul politic românesc urmează să fie luate săptămâna viitoare la Sâmbăta de Sus, la poalele munților Făgăraș.
Conform surselor din interiorul partidului, secretarul general Paul Stănescu pregătește o mișcare strategică ce ar putea declanșa un efect de domino în conducerea PSD. “Stănescu i-a spus lui Ciolacu că trebuie să-și dea demisia după ce au pierdut pentru a doua oară alegerile prezidențiale, să-și asume acest nou eșec. Ciolacu a fost de acord în primă fază, după care s-a răzgândit,” a dezvăluit un lider PSD pentru HotNews.ro.
Situația este fără precedent pentru social-democrați, care au ratat calificarea în finala prezidențială, Crin Antonescu, candidatul comun al alianței, clasându-se doar pe poziția a treia. Este al doilea eșec major pentru Marcel Ciolacu, după ce în noiembrie 2024 a obținut cel mai slab scor din istoria partidului la alegerile pentru Cotroceni.
“Este prima duminică din ultimii 30 de ani când nu am nimic de făcut. Nici măcar nu știu dacă trebuie să mă duc la sediu, nu avem candidat, ce să așteptăm”, a descris un membru din conducere starea de dezorientare în care se află PSD în ultima săptămână de campanie electorală.
Calcule politice și strategii
Marcel Ciolacu încearcă să câștige timp și să-și negocieze o poziție avantajoasă. “Dacă va câștiga George Simion alegerile prezidențiale, Marcel Ciolacu mai are o șansă să rămână, să facă el negocierile. Dacă iese Nicușor Dan, șansele lui Ciolacu să rămână în fruntea PSD scad,” a explicat un vicepreședinte PSD.
Pentru președintele PSD, miza ar putea fi președinția Camerei Deputaților, poziție din care ar putea continua să exercite influență în politica românească. “Probabil își pregătește o ieșire cât mai bună, să devină președintele Camerei Deputaților, de unde poate controla jocul politic,” a adăugat aceeași sursă.
Candidații la șefia partidului
În culisele PSD, cursa pentru succesiunea lui Ciolacu a început deja, cu mai multe nume vehiculate pentru preluarea conducerii:
- Sorin Grindeanu, ministrul Transporturilor și prim-vicepreședinte PSD
- Daniel Băluță, primarul Sectorului 4 și prim-vicepreședinte PSD
- Bogdan Ivan, ministrul Economiei, susținut de organizațiile din Transilvania
- Alfred Simonis, președintele CJ Timiș, considerat o alternativă la Grindeanu
- Ionuț Florin Pucheanu, primarul Galațiului, susținut de Dan Nica
Surprinzător, numele lui Victor Ponta, fost președinte al partidului (2010-2015), a început să circule în anumite cercuri din PSD, deși mulți îl consideră un “trădător” pentru că a candidat ca independent la recenta competiție electorală.
“Spre deosebire de alte persoane, Victor Ponta este un pesedist, nu poți să spui că nu este pesedist. A fost chiar președintele partidului. A fost decizia lui personală de a candida la prezidențiale, nu a fost decizia organizației,” a comentat Corneliu Ștefan, vicepreședinte PSD pe regiunea Sud.
Dilema puterii: guvernare sau opoziție
O altă întrebare fundamentală care frământă partidul este dacă PSD ar trebui să rămână la guvernare sau să treacă în opoziție după alegerile din 18 mai.
Gabriel Zetea, vicepreședinte PSD, a declarat pentru HotNews.ro: “PSD are obligația să înțeleagă votul românilor de la finalul anului trecut și din 4 mai, când a înregistrat două eșecuri. Nu ne implicăm în campanie. PSD va juca un rol de Opoziție în oricare variantă va fi câștigătoare în al doilea tur.”
În același timp, liderii județeni sunt îngrijorați de soarta proiectelor locale în cazul în care partidul ar renunța la guvernare. “Să nu ne grăbim cu ieșirea de la guvernare, poate sunt colegi mai înfierbântați,” spune un lider din Ardeal.
Gheorghe Șoldan, președintele CJ Suceava, exemplifică: “Eu am obiective, uitați-vă la autostrada Pașcani – Suceava, care are desemnat câștigător, dar nu s-a semnat. Sunt două loturi de autostradă. Am variantă ocolitoare la Gura Humorului.”
Decizia finală privind conducerea partidului și strategia post-electorală va fi luată săptămâna viitoare la întâlnirea de la Sâmbăta de Sus, unde se va reuni Consiliul Politic Național al PSD.