Fostul procuror-șef DNA Daniel Morar a povestit cum SRI i-a ascultat telefonul în mod ilegal. Daniel Morar, care a fost și judecător al Curții Constituționale, bănuia că este supravegheat și a organizat un test, care i-a confirmat presupunerile. „Le-am scris lui Maior și Coldea că sunt jalnici” a povestit Daniel Morar într-o carte.

Cel mai probabil, Serviciul Român de Informații fie a scris al nume în dreptul numărului său atunci când instituția a solicitat mandat de la judecători ca să îl asculte, fie a scris că deținătorul numărului de telefon este necunoscut pentru a justifica interceptarea, crede Daniel Morar, arată Libertatea, preluată de B1TV.

Fostul judecător CCR a lansat recent o carte de memorii la editura Humanitas, intitulată „Putea să fie altcumva”, și a vorbit în ea pe larg despre „ciocnirile” sale cu reprezentanții serviciilor de informații.

Într-unul dintre capitolele finale, Daniel Morar relatează cum și-ar fi dat seama că are telefonul ascultat de SRI, după ce le-ar fi întins o „capcană” ofițerilor de informații. El susține că este vorba despre un episod din 2014, când CCR declarase neconstituțională „Legea Big Brother”, care ar fi transformat SRI în autoritate națională în domeniul securității cibernetice.

Eu eram aproape sigur că telefonul meu îmi fusese deja pus sub ascultare în baza unui mandat de siguranță națională. Lucrasem cu ei, îi cunoșteam bine, erau previzibili și acționau rudimentar. Am făcut un test simplu pentru a verifica. I-am spus soției mele, acasă la Cluj, că după ce mă întorc la București o să-i spun ceva prin telefon, iar această conversație trebuie să rămână între noi.

Povestea spusă soției la telefon nu era reală, dar ei au căzut în cursă și, în perioada următoare, am aflat de la unul dintre jurnaliștii din anturajul SRI această poveste. Aveam feedbackul și confirmarea că îmi ascultau telefonul. Le-am trimis celor doi directori un mesaj, pe telefonul mobil al lui Coldea, în care le-am scris că sunt jalnici dacă atâta au înțeles ei în cei 25 de ani democrație, să urmărească un judecător pentru că nu le convin deciziile date de el. Le-am mai scris că aștept ca la finalul interceptărilor să mă înștiințeze despre faptul că luaseră această măsură”, susține Daniel Morar.

El a precizat că nu a primit un răspuns de la SRI.

Serviciul nu mi-a comunicat niciodată că aș fi fost supravegheat. Presupun că nu au avut curajul să ceară judecătorilor ÎCCJ mandat pe numele meu pentru că nu puteau prezenta vreau motiv, așa că cel mai probabil, numărul meu de telefon fusese «atribuit» unei alte persoane sau prezentat ca neidentificat, spre a fi supus interceptării”, a mai spus Daniel Morar în carte.

Leave a comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *