Data sau calendarul de vot al moțiunii de cenzură va fi stabilită vineri, la a doua sesiune a Comitetului Executiv Național, a declarat miercuri Eugen Romașcanu, purtătorul de cuvânt al PSD.
Ședința de vineri are însă ca principal punct pe ordinea de zi organizarea congresului de sâmbătă al PSD, pentru alegerea noii conduceri.
„Principalul subiect, în afară de organizarea congresului care va fi a doua zi și care probabil va avea nevoie de câteva mici detalii de pus la punct, va fi stabilită data sau calendarul de vot al moțiunii de cenzură” a spus Romașcanu, potrivit PsNews.
Orice zi în plus cu guvernul Orban, susține social-democratul, „este o pierdere pentru țară, atât sanitar vorbind, cât și economic”.
Întrebat pentru ce dată și-ar dori PSD să programeze votarea moțiunii de cenzură, demnitarul social-democrat a afirmat: „Noi ne dorim să votăm cât mai repede, pentru că în momentul acesta orice zi în plus cu guvernul Orban este o pierdere pentru țară, atât sanitar vorbind, cât și economic, deci sperăm ca vineri să se valideze un calendar care să fie în linie cu această dorință”.
Lucian Romașcanu a lămurit și o chestiune tehnică, dacă nu ar fi un impediment din punct de vedere al respectării Constituției ca o moțiune să fie depusă și citită într-o sesiune extraordinară, dar votul să se desfășoare abia în cea ordinară.
„Din punctul nostru de vedere, suntem în litera și spiritul Constituției și se pare că și PNL a realizat acest lucru, având în vedere că domnul Orban a anunțat acum câteva minute că nu se vor mai adresa Curții, cel puțin deocamdată.
În Constituție nu se face diferența între acțiunile întreprinse într-o sesiune ordinară sau extraordinară. Ea este extraordinară doar prin nume. Ea este o altă sesiune a Parlamentului, iar vacanța este suspendată în această perioadă și se lucrează în condiții normale, deci în momentul în care depunem această moțiune o facem cu legea de partea noastră.
Chiar dacă s-ar considera o prelungire a sesiunii ordinare din primul semestru, oricum am fi în lege, pentru că acolo, în articolul din Constituție, se spune că dacă am semnat o moțiune care a picat, nu mai avem voie să mai semnăm încă una. Moțiunea din sesiunea trecută a fost trecută, deci suntem îndreptățiți să mai semnăm o moțiune. Repet, sesiunea extraordinară este o altă sesiune a Parlamentului, cu tot ce implică această sesiune” a explicat Romașcanu.