Informații prețioase din tabăra rusă sunt furnizate chiar de dezertorii care au părăsit armata lui Putin. Din cele relatate, se pare că haosul a pus stăpânire pe serviciile secrete de la Moscova.
O astfel de destăinuire arată că, în FSB, „unul din doi agenți vrea să fugă”.
Dezvăluirile unui fost medic din FSB
Maria Dmitrieva, un fost medic din FSB, a vorbit cu jurnaliștii CNN despre ce se întâmplă la Moscova.
„Am adus fotografii, înregistrări audio și video care confirmă faptul că majoritatea armatei ruse este împotriva unora dintre politicile actualilor lideri. Riscând, am reușit să îmi introduc telefonul în clădirea FSB de două ori și am reușit să fac câteva înregistrări”, povestește ea într-un reportaj difuzat de CNN. După ce a dezertat, ea a dus înregistrări ale unor ofițeri ruși serviciilor secrete franceze, cerând Parisului, la schimb, azilul politic.
Iar ca Maria Dmitrieva sunt mulți ruși care au ales să fugă din țară și să refugieze în Europa, arătându-și, astfel, opoziția față de acțiunile întreprinse de Kremlin. Nemulțumiții sunt atât de mulți încât însuși Vladimir Putin a vorbit, în decembrie anul trecut, despre fenomenul trădării în rândurile ofițerilor săi.
Emran Navruzbekov provine dintr-o familie cu rădăcini în fostul serviciu secret KGB și chiar el a ajuns până la gradul de locotenent FSB. Are rudele arestate în Daghestan (țara natală) pentru că el a dezertat în Polonia.
„Rolul FSB de la începutul războiului a fost de a pune capăt rapid conflictului, dar nu a reușit. Acum, în FSB este fiecare pentru el. Toată lumea vrea să fugă din Rusia. Unul din doi ofițeri FSB vrea să fugă. Acum ei înțeleg că Rusia nu va câștiga niciodată acest război. Bineînțeles că mi-e teamă. Știu cum lucrează ei. Istoria arată că, în orice caz, voi fi ucis”, s-a destăinuit și Navruzbekov celor de la CNN.
Activistul rus Vladimir Osecikin, care se află în exil, spune că numai el personal a ajuns cel puțin 20 de persoane de rang înalt din serviciile secrete ruse să părăsească țara. „De ce vrea Putin să mă omoare? Și el este foarte speriat. Există o mulțime de oameni care lucrează în sistemul lui Putin, dar ei vor să găsească modalitatea de a lucra împreună cu Occidentul, cu Ucraina, cu Europa, cu Statele Unite și de a-l opri pe Putin”, mărturisește Osecikin.
Aflat în Franța, acolo unde a primit azil, activistul Vladimir Osecikin are parte de securitate și protecție asigurată de polițiști în regim 24/7.