Senatoarea Diana Șoșoacă cere anexarea prin lege a teritoriilor din vechiul regat al României, care acum sunt în Ucraina. Șoșoacă – invitată frecvent la evenimentele găzduite de ambasadorul Rusiei în România, Valery Kuzmin – a depus un proiect de lege care prevede denunțarea de către țara noastră a „Tratatului cu privire la relațiile de bună vecinătate și cooperare dintre România și Ucraina”.
Senatoarea a depus un proiect de lege prin care cere „denunțarea Tratatului de bună vecinătate și cooperare dintre România și Ucraina”, ratificat prin Legea nr. 129/1997.
„Legea pentru modificarea Legii nr. 129/1997 pentru ratificarea Tratatului cu privire la relațiile de bună vecinătate și cooperare dintre România și Ucraina” prevede:
• „Articolul unic se transformă în Art. 1. După Art. 1 se introduc următoarele articole:
• Art. 2 – În temeiul art. 27 din Tratat, acesta va fi denunțat de partea română în anul 2027, cu respectarea termenului de încunoștințare de cel puțin 1 an înainte de expirarea perioadei de valabilitate.
• Art. 3 – România anexează teritoriile istorice care i-au aparținut, respectiv Nordul Bucovinei, Herța, Bugeacul (Cahul, Bolgrad, Ismail), Maramureșul istoric și Insula Șerpilor.
• Art. 4 – După adoptarea prezentei legi și publicarea în
Monitorul Oficial vor fi notificate autoritățile competente, inclusiv ONU, pentru aducerea la îndeplinire a dispozițiilor legii”.
Prin proiectul depus, aceasta cere ca România să anexeze teritoriile aflate în trecut în componența României interbelice. Sursa citată arată că procesul ar putea fi posibil doar printr-o declarație de război din partea României.
Romaşcanu: Frontierele nu se pot schimba cu legi naţionale
Ministrul Culturii, Lucian Romaşcanu, a declarat miercuri că tratatele internaţionale, frontierele nu se pot schimba cu legi naţionale.
„Cred că este o manifestare pe care am mai întâlnit-o la doamna Şoşoacă. Tratatele internaţionale, frontierele nu se pot schimba cu legi naţionale şi în niciun caz nu cred că este acum momentul de a purta o asemenea discuţie. Istoria este clară, prezentul îl ştim, viitorul ne stă la îndemână, dar nu cu acte exaltate sau un asemenea tip de iniţiative într-un moment cât se poate de nelalocul lui. Nu că ar fi vreodată vreun moment pentru aşa ceva”, a spus Romaşcanu, la Palatul Parlamentului.