Diana Șoșoacă, lidera partidului SOS România, și-a exprimat public îngrijorările legate de o posibilă condamnare și excludere din viața politică, în urma unor acțiuni și declarații controversate. Aceasta a acordat un interviu pentru publicația rusă Izvestia, unde a vorbit despre relațiile sale cu Rusia și despre candidatura sa la alegerile prezidențiale.
Legături cu Ambasada Rusiei și temeri privind o condamnare
Șoșoacă a menționat că relațiile sale cu Ambasada Rusiei, un stat aflat sub embargo din partea Uniunii Europene, ar putea avea consecințe grave asupra carierei sale politice.
„Pentru o vizită la Moscova, aș putea să fac ani grei de închisoare, să fiu dată afară din Parlamentul European, iar Partidul SOS România să fie scos în afara legii” a spus Șoșoacă, conform ziare.com
De asemenea, ea a subliniat că este singurul politician cu interdicție de a candida la alegerile prezidențiale din 2024, impusă de Curtea Constituțională a României.
„Autoritățile din România se tem de candidatura mea. Mulți români îmi cer insistent să candidez la președinție, dar asta depinde de capitalele străine care guvernează România.”
Propuneri privind relațiile României cu Rusia
În interviul său, Șoșoacă a criticat politica oficială a României față de Rusia, pe care o consideră „ostilă și absurdă”. Ea a pledat pentru restabilirea relațiilor bilaterale și a propus ca Bucureștiul să devină un centru de negocieri pentru pacea în Ucraina.
„România ar putea acționa ca mediator între Rusia și Ucraina pentru a opri ostilitățile și a stabili pacea în regiune. Conflictul trebuie încheiat imediat prin negocieri, dar Kievul refuză acest lucru.”
Șoșoacă a mai afirmat că, dacă va deveni președinte, va redirecționa sprijinul oferit Ucrainei către nevoile românilor și dezvoltarea țării.
Critici la adresa liderilor europeni și politici internaționale
Șefa SOS România a acuzat clasa politică românească de subordonare față de Occident și a susținut că sprijinul oferit Ucrainei contribuie la escaladarea conflictului.
„Occidentul ne-a târât în acest conflict, pe care îl sprijină cu toată puterea. Spre deosebire de clasa conducătoare, poporul român vrea pace și relații bune atât cu Rusia, cât și cu alte state.”