Dmitri Medvedev
Dmitri Medvedev

Fostul președinte rus acuză “politicianisme odioase” și amintește de intrarea armatei ruse în Paris din 1814, într-un mesaj adresat Franței și celorlalte țărilor europene.

Dmitri Medvedev, vicepreședintele Consiliului de Securitate al Rusiei, a făcut luni o paralelă controversată între condamnarea reprezentantei extremei-drepte franceze Marine Le Pen și eliminarea lui Călin Georgescu din cursa prezidențială din România, lansând totodată amenințări voalate la adresa Franței.

Fostul președinte și premier rus a publicat pe rețeaua socială VKontakte un mesaj în care afirmă că ambele cazuri sunt exemple de manipulare judiciară împotriva unor candidați populari, transmite Hotnews.

“Un tribunal din Franța a găsit-o pe Marine Le Pen și pe alți opt deputați ai Parlamentului European «vinovați» de deturnare de fonduri europene. Scopul principal al acestei judecăți inventate rapid este de a o elimina pe lidera unuia dintre cele mai mari partide din Franța înainte de alegerile prezidențiale din 2027″, a scris Medvedev.

Referirea la cazul din România

Oficialul rus a continuat cu o referire directă la situația din România: “Lumea întreagă a asistat recent la o rușine similară în România, unde candidatul popular Călin Georgescu a fost eliminat din procesul electoral sub pretexte nu mai puțin exagerate. Chiar și americanii, reprezentați de vicepreședintele lor (JD) Vance, au fost nevoiți să mustreze elita liberală europeană la reuniunea de la München.”

În finalul mesajului său, Medvedev a adoptat un ton amenințător, amintind de anul 1814, când armata rusă a intrat în Paris: “Rusia țaristă a adus literalmente democrația în Franța, pe baionetele sale. O experiență glorioasă! Dar va trăi Marine Le Pen să ne vadă cazacii…”

Reacții similare și de la aliații europeni

Sentința pronunțată luni împotriva Marinei Le Pen a declanșat reacții puternice. Reprezentanta Adunării Naționale a fost condamnată la o perioadă de ineligibilitate (interzicere de a fi aleasă în funcții publice, n.r.) de cinci ani cu executare imediată și la o pedeapsă de patru ani de detenție, dintre care doi cu executare, în care va putea fi monitorizată cu ajutorul unei brățări electronice.

Bruno Gollnisch, fostul număr doi al partidului Adunarea Națională, condamnat și el în același dosar, a făcut aceeași comparație cu situația din România: “Nu o compar pe Marine Le Pen cu Iisus Hristos, dar ea este nevinovată și la fel sunt și eu”, a declarat Gollnisch, comparând soarta lui Le Pen cu cea a lui Călin Georgescu.

Și vicepremierul italian Matteo Salvini, liderul partidului de extremă-dreapta Liga, a denunțat o “declarație de război” a Bruxellesului, menționând: “Un film prost pe care îl vedem și în alte țări, cum ar fi România.”

Le Pen promite să continue lupta

În ciuda condamnării, Marine Le Pen a declarat că nu părăsește “în niciun mod” viața politică și a cerut ca “justiția să se grăbească” pentru a o rejudeca în apel înainte de alegerile prezidențiale din aprilie 2027.

“Sunt milioane de francezi care cred în mine, milioane de francezi care au încredere în mine (…), lupt de 30 de ani împotriva nedreptății și de aceea voi continua să o fac și o voi face până la capăt”, a afirmat ea într-o intervenție la canalul de televiziune francez TF1.

Deși Le Pen mai poate face apel, iar pedeapsa penală va fi suspendată până la pronunțarea sentinței definitive, decizia privind inegibilitatea politică rămâne în vigoare, ceea ce îi interzice candidatura la alegerile prezidențiale din 2027.

 

Leave a comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *