Procurorii accelerează trimiterea în judecată a lui Marian Vanghelie. Ei au disjuns celebrul dosar „Economat” și au calculat un prejudiciu uriaș. Experții au stabilit că Vanghelie și complicii săi au realizat o daună de 180 de milioane de lei (aproximativ 37 milioane de euro).
180 de milioane de lei la Economat 2
Prejudiciul a fost realizat prin mai multe achiziții fictive din perioada în care Sectorul 5 era condus de Marian Vanghelie. Este un caz complex, dar în această secțiune a dosarului, lucrurile par destul de clare, atât în ceea ce privește vinovăția, cât și valoarea pagubelor.
În acest nou dosar de 180 de milioane de euro a fost emisă o nouă ordonanță care îi vizează pe Marian Vanghelie, fratele său, Paul Vanghelie, Lupașcu Marian, Petre Leonard, Loredana Zidarescu și alte persoane implicate în dosar, în total opt inculpați. Restul inculpaților din dosar, printre care Salavăstru Valerian și Disăgilă Nicoleta, vor rămâne în dosarul principal, unde se continuă administrarea probelor.
În total au dispărut 100 de milioane de euro
Companiile primăriei, Economat Sector 5 SRL și Amenajare Edilitară S5 SRL (fosta AES S5 SA) au fost chemate de procurorii DNA pentru a stabili dimensiunea jafului. Surse din anchetă spun că în total se vorbește de 500 de milioane de lei (aproximativ 100 de milioane de euro).
Este vorba despre achiziții pe care Economat le făcea de la clienți politici. Marfa intrată la preț mare în contabilitatea firmei primăriei era vândută chiar municipalității sau instituțiilor din subordine. Prin această manevră erau ocolite procedurile concurențiale.
Încă un sechestru pe averea lui Vanghelie
DNA a emis și ordonanțe de sechestru asigurator asupra conturilor celor implicați, în vederea recuperării prejudiciului. Aceste măsuri au fost deja aplicate la societățile și băncile vizate, conform procedurilor. Dosarul disjuns, care se concentrează pe prejudiciul de 180 de milioane de lei, este în etapa finală de pregătire pentru trimiterea în judecată.
Un aspect important al acestui caz este expertiza contabilă – 5000 de pagini, cu date clare și devoalarea circuitelor prin care banii publici au ajuns în alte părți.