Antena 3 CNN a difuzat mărturia video a unui român din Gaza, care a filmat ce a mai rămas dintr-o clădire distrusă într-un bombardament al forțelor israeliene.
Circa 250 de români se află în Fâșia Gaza, fără a exista posibilitatea evacuării lor, în condițiile în care statul evreu a impus o blocadă asupra enclavei, după atacul Hamas din 7 octombrie.
„Nu mai putem! Zece familii au fost distruse aici, în acest loc”, spune acest bărbat, în timp ce se filmează cu telefonul iar în spatele lui se văd oameni care încearcă să vadă dacă sub ruine sunt supraviețuitori ai bombardamentului.
„Asta a fost o clădire cu cinci etaje și a fost dărâmata, după cum vedeți. A fost atacată și oamenii încă încearcă să-i scoată pe cei de aici. Oh, Doamne! Clădirea asta avea peste 60 de persoane și sperăm …”, spune el, în mijlocul unei fraze întrerupte.
Între timp, se înmulțesc apelurile liderilor internaționali în favoarea unui flux umanitar către Gaza.
Biden l-a sunat pe Netanyahu să-i ceară un „flux umanitar constant” în Gaza
Astfel, într-o convorbire telefonică cu premierul israelian Benjamin Netanyahu, președintele american Joe Biden a subliniat necesitatea unui flux continuu de asistență umanitară, de care este nevoie urgentă în Gaza.
De asemenea, Biden l-a asigurat pe Netanyahu în privința sprijinului Statelor Unite pentru Israel și a „eforturilor continue de descurajare regională, care vor include noi desfășurări militare americane”.
Anunțul privind convorbirea celor doi lideri a fost făcut de Casa Albă.
Discuția telefonică a avut loc după ce un al treilea convoi de ajutor, format din 20 de camioane, a fost lăsat să intre în Gaza prin punctul de trecere cu Egiptul de la Rafah.
Organizația Națiunilor Unite a avertizat în legătură cu faptul că Israelul nu permite intrarea în Gaza a convoaielor cu combustibil și a arătat că resursele necesare pentru generatoarele spitalelor din enclavă se vor epuiza în următoarele două zile.
Locuitorii din Gaza se confruntă deja cu lipsa apei potabile, iar lipsa combustibilului înseamnă că uzinele de desalinizare a apei, pe care enclava se bazează în mare măsură, vor înceta să mai funcționeze.