Donald Trump a afirmat că ar fi permis Rusiei să primească părți din Ucraina doar pentru pace în regiune. Fostul președinte american a făcut aceste afirmații la Fox News, spunând că un acord de pace ar fi însemnat cedarea de teritorii pentru țara invadată de ruși.

Într-un interviu acordat luni unei emisiuni de radio Fox News, Trump a dezvăluit cum va încerca să încheie un acord de pace între Rusia și Ucraina în urma invaziei Rusiei de anul trecut, dacă va deveni din nou președinte în 2024, transmite B1TV.

Trump a susținut că poate pune rapid capăt războiului. El s-a lăudat cu faptul că Rusia nu ar fi îndrăznit să lanseze un atac în timpul președinției sale: „Aș fi putut negocia. În cel mai rău caz, aș fi putut face o înțelegere pentru ca Rusia să poată prelua ceva teritorii, sunt anumite zone vorbitoare de limbă rusă, sincer, dar ai fi putut ajunge la o înțelegere.”

Justin Baragona de la Daily Beast a lansat acuzații de cenzură, relatând că, atunci când au fost difuzate fragmente din interviu, mai târziu în aceeași zi, în emisiunea sa de pe Fox News în orele de maximă audiență, partea în care Trump sugerează că ar fi susținut un acord de pace cu cedare de teritorii a fost eliminată, fragmentul fiind tăiat.

Rusia a anexat zone din estul Ucrainei și peninsula Crimeea în 2014, cu doi ani înainte ca Trump să devină președinte, iar anul trecut a lansat o invazie mai largă menită să răstoarne guvernul ucrainean de la Kiev.

Anexările și invazia au fost condamnate ca fiind ilegale de comunitatea internațională, iar Ucraina spune că singurele condiții în care ar negocia ar fi dacă Rusia s-ar retrage de pe teritoriul său.

Anul trecut, Trump l-a lăudat pe Putin pentru că a fost „înțelept” în încercarea de a invada Ucraina și a declarat mari părți din ea „independentă”.

Trump a atras de multă vreme critici pentru refuzul său de a condamna agresiunea rusă, precum și pentru comentariile sale despre președintele său autoritar, Vladimir Putin.

Join the Conversation

1 Comment

Leave a comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *