Donald Trump
Donald Trump

Președintele Statelor Unite, Donald Trump, a vorbit, joi, pentru prima dată explicit cu privire la posibilitatea ca armata americană să retragă trupe din Europa. La întrebarea unei jurnaliste, președintele american a spus că retragerea trupelor e o posibilitate și că va include această discuție în negocierile mai largi cu privire la comerț și războiul comercial – „Ar fi bine să discutăm de toate la pachet”, a spus liderul de la Casa Albă. 

„Pe subiectul trupelor americane din Europa, aveți vreun plan să reduceți numărul lor în Europa sau în alte state NATO?”, a fost întrebat Donald Trump de o jurnalistă, în timpul unei conferințe în Biroul Oval de la Casa Albă.

Președintele american a răspuns că va face din chestiunea trupelor americane din Europa un subiect la viitoarele negocieri pe tema războiului comercial și a unui eventual acord comercial între SUA și UE, după ce administrația a decis suspendarea tarifelor ostile pe o perioadă de 90 de zile.

„Ei bine, aș putea, depinde. Noi plătim pentru apărare în Europa, nu prea primim mare lucru înapoi, la fel și cu Coreea de Sud. Va fi unul dintre lucrurile pe care le vom discuta care nu are legătură cu comerțul, dar cred că o vom face parte a discuției pentru că are sens. Ar fi bine să finalizăm discuția cu toate la pachet”.

Pentagonul ar lua în calcul să retragă până la 10.000 de soldați americani din România și Polonia

Este pentru prima oară când Donald Trump vorbește deschis despre posibilitatea retragerii de trupe americane din Europa. Recent, informații de la Pentagon au arătat că armata SUA ar putea să retragă până la 10.000 de militari din România și Polonia, o jumătate dintre cei desfășurați de fosta administrație Biden imediat după declanșarea invaziei rusești împotriva Ucrainei.

Discuția este încă în desfășurare la Pentagon, însă conform propunerii, până la jumătate dintre trupele aduse de Biden în Europa ar putea fi retrase.

Discuțiile interne cu privire la retragerea trupelor americane din România și Polonia vin într-o perioadă în care președintele Donald Trump încearcă să-l convingă pe Vladimir Putin să accepte un armistițiu în Ucraina.

Cei șase oficiali citați au dat detalii, sub rezerva anonimatului, despre propunere aflată în discuție la Pentagon. Dacă ea va fi adoptată, temerile aliaților europeni că SUA îi abandonează vor fi alimentate, în condițiile în care Rusia nu a încetat să fie o amenințare în creștere.

Steve Witkoff a fost trimis în Rusia

Emisarul american Steve Witkoff a ajuns în Rusia pentru discuții pe care le va purta cu oficiali ai regimului de la Kremlin în numele președintelui Donald Trump. Informația a fost confirmată de Kremlin, vineri, conform CNN.

„Da, vă pot confirma. A ajuns în Rusia într-adevăr”, a declarat purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov. Totuși, el a refuzat să spună dacă va exista o întâlnire între Witkoff și Vladimir Putin.

Avionul lui Witkoff a aterizat la Sankt Petersburg în această dimineață, conform agențiilor de presă de stat de la Moscova. Axios a scris că este așteptat ca Witkoff să se întâlnească cu Putin.

„Situația este în evoluție rapidă. Astfel, e important să monitorizăm toate știrile, să analizăm toate informațiile și să încercăm să înțelegem consecințele evenimentelor care ne afectează direct”, a spus Peskov, în răspuns la o întrebare cu privire la acordul pentru minerale între SUA și Ucraina.

Witkoff a mai fost în Rusia ultima oară în urmă cu aproape o lună, pe 13 martie, când s-a întâlnit cu mai mulți oficiali ruși și, apoi, cu Putin, la Moscova.

La acea vreme, emisarul american a furnizat informații rușilor cu privire la Ucraina, iar Putin i-a transmis un mesaj special pentru Trump, conform Kremlinului.

Andrada Ionescu

Andrada este un jurnalist cu experiență care acoperă subiectele de actualitate din România. Absolventă de Sociologie, Andrada Ionescu are un background care îmbină jurnalismul cu marketingul politic...

Leave a comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *