Dorina Rusu, reprezentanta Președintelui Klaus Iohannis în Consiliul Național al Audiovizualului recunoaște că a făcut afaceri cu OMV Petrom. Într-un mesaj transmis Lumea Politică, Rusu admite că firma la care are interese economice consistente a primit bani de la austrieci.
Este sau nu este conflict de interese?
Dorina Rusu consideră că CNA nu a sancționat anchetele făcute de Realitatea Plus ci obiectivitatea acestora și este de părere că „acuzațiile emise de către dumneavoastră (Nr. Lumea Politică) în articolul ”Firma controlată de Dorina Rusu a făcut afaceri cu OMV Petrom! Femeia sancționează Realitatea pentru anchetele despre privatizarea Petrom” nu au acoperire cu privire la presupusa mea starea de incompatibilitate (de fapt de conflict de interese) în ceea ce privește votul pentru sancționarea Realitatea Plus.” susține femeia.
Rusu invocă art. 79 din legea Legea nr. 161/2003. Fără alte comentarii vă prezentăm conținutul articolului invocat:
„Funcționarul public este în conflict de interese dacă se afla în una dintre următoarele situații: a) este chemat să rezolve cereri, să ia decizii sau să participe la luarea deciziilor cu privire la persoane fizice și juridice cu care are relații cu caracter patrimonial”
Dorina Rusu recunoaște afacerile Zecasin cu OMV Petrom
Ea recunoaște afacerea cu OMV Petrom, dar consideră că s-a desfășurat cu mult timp în urmă și asta ar absolvi-o de orice suspiciune „Tranzacția dintre Zecasin SA și OMV PETROM, realizată cu mulți ani în urmă, a fost determinată de decizia OMV PETROM SA de a securiza platforma rafinăriei PETROBRAZI prin preluarea tuturor activelor care erau în proprietatea altor entități. Activele nu erau esențiale pentru activitatea Petrom și ZECASIN SA nu era proprietara terenului” susține reprezentanta lui Klaus Iohannis în CNA.
Faptul că OMV Petrom a cumpărat active care nu erau esențiale nu face decât să sporească suspiciunile, dar am ales să publicăm mesajul doamnei Dorina Rusu exact așa cum l-am primit.
Dorina Rusu face o paralelă între Zecasin și Petromservice. Ea spune totuși că afacerile ei cu OMV sunt altfel decât cele ale Petromservice „Din această cauză ceea ce sugerați în articol nu este nici pe de parte similar cu operațiunile încredințate PETROMSERVICE SA înainte de privatizarea PETROM SA, care au fost răscumpărate de către PETROM cu 300 milioane euro” susține Rusu fără să specifice câți bani a încasat firma ei pentru activele predate OMV Petrom.
Presa s-a schimbat mult în 20 de ani…
„Prin urmare acuzațiile formulate în articolul dumneavoastră sunt cel puțin hilare ca și modul prin care ați mimat imparțialitatea și obiectivitatea prin solicitarea unui punct de vedere chiar în ziua în care ați publicat materialul. În mod normal ar fi trebui să așteptați punctul meu înainte de a publica articolul menționat.” conchide Dorina Rusu.
Ne vedem nevoiți să îi reamintim doamnei care reprezintă Președinția României în cadrul instituției care reglementează piața audio vizuală faptul că în ultimii 20 de ani paradigma de comunicare s-a schimbat. Ultima experiență în presă a doamnei Rusu s-a desfășurat în urmă cu multă vreme.
În perioada modernă dinamica știrilor este mult mai rapidă din cauza digitalizării. În aceste condiții oferim tuturor persoanelor de interes public justificat șansa să își expună punctul de vedere cu privire la materialele publicate. Nu putem aștepta după răspunsuri care, de multe ori nu mai vin niciodată. Publicăm, așa cum facem în acest caz, orice reacție pe care subiecții anchetelor noastre o au cu privire la informațiile prezentate.
Dorina Rusu a activat ulitma dată în presă în anul 2001. Acum, după 22 de ani viteza de reacție în media a crescut direct proporțional cu digitalizarea. Este îngrijorător că o persoană care este pusă să reglementeze o piață importantă, aparent nu a înțeles acest aspect.