Poliția din Iași a deschis un dosar penal pentru distrugere în urma unui incident în care o femeie a lovit cu piciorul o statuie expusă în Parcul Voievozilor. Statuia, intitulată Hidra, a fost creată de renumitul sculptor Costin Ioniță și făcea parte din expoziția „Luna Sculptorilor Români” organizată în Iași.

În urma difuzării imaginilor cu femeia care a lovit statuia, poliția s-a autosesizat și a început investigațiile în conformitate cu legea penală, întocmind un dosar penal pentru săvârșirea infracțiunii de distrugere.

„În urma imaginilor apărute în spaţiul public, privind o persoană care loveşte cu piciorul o statuie din Parcul Voievozilor din municipiul Iaşi, facem precizarea că poliţiştii din cadrul Poliţiei Municipiului Iaşi s-au sesizat din oficiu cu privire la această situaţie.

Astfel, în urma verificărilor efectuate a fost întocmit dosar penal sub aspectul săvârşirii infracţiunii de distrugere, cercetările fiind continuate în vederea clarificării întregii situaţii de fapt şi luării măsurilor legale care se impun”, au transmis reprezentanţii Inspectoratului de Poliţie Judeţean Iaşi, potrivit B1TV.

Sculptorul Costin Ioniță a declarat că nu intenționează să depună plângere împotriva femeii responsabile pentru incident, declarându-se „îngrijorat” pentru aceasta:

Nu vreau să depun plângere împotriva acestei doamne, pentru că nu are sens. Se vede că e o persoană amărâtă, abandonată de societate, chiar şi de noi, cei mulţi, de cei care acţionăm în domeniul cultural, care avem idei, care avem discursuri coerente şi pretenţii de erudiţie.

Noi, cumva, abandonăm această categorie a societăţii, nu ne preocupă, considerăm că nu se merită să pierdem timp cu ei”, declarase sculptorul Costin Ioniţă.

Lucrarea Hidra a fost creată în 2012 și expusă în mai multe locații din Iași în cadrul evenimentului „Luna Sculptorilor Români”. Este regretabil că acest incident a avut loc și sperăm că se vor găsi soluții pentru a preveni astfel de situații în viitor și pentru a oferi sprijin celor care manifestă astfel de comportamente.

Leave a comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *