Dr. Adrian Marinescu, directorul Institutului Matei Balș, a explicat pericolele ascunse ale rujeolei, boală care poate duce și la deces, așa cum s-a întâmplat în urmă cu câteva zile, când s-a înregistrat primul deces din această cauză după mulți ani.

Rujeola este o boală infecțioasă care poate evolua imprevizibil, cu complicații pulmonare și neurologice la pacienți. În contextul primului deces de rujeolă în acest sezon, Adrian Marinescu a explicat că, deși astfel de complicații nu sunt frecvente, există presiune asupra sistemului medical din cauza numărului mare de prezentări de pacienți cu rujeolă, inclusiv copii și adulți tineri. Unele cazuri necesită internare, iar complicațiile pot duce chiar la deces.

Ar trebui să știm că rujeola este o boală infecțioasă care poate să evolueze și impredictibil. Nu se întâmplă des, dar, din păcate, există complicații, există o presiune destul de mare la nivelul internărilor (…). Avem un număr mare de prezentări, de copii, indiferent de vârstă, și de adulți tineri care vin cu rujeolă. O parte dintre ei au nevoie de internare, ajung și la complicații pulmonare, neurologice. Din păcate, așa cum s-a întâmplat și în acest caz, se poate ajunge și la deces. Vă aduc aminte că și în trecut, în 2016 și în general, rujeola a pus probleme” a declarat Marinescu la B1TV.

Medicul a subliniat importanța vaccinării, menționând că lipsa unei protecții adecvate în rândul populației expune la riscuri sporite. Marinescu a recomandat izolarea copiilor sau adulților tineri cu simptome acute de rujeolă, precizând că simptomele inițiale pot fi asemănătoare unei răceli, iar izolarea este esențială înainte de apariția erupției cutanate caracteristice bolii.

Bineînțeles că discutăm de vaccinare pentru că, din păcate, nu avem o protecție la nivelul populației care să ne asigure, practic, confortul și să ne protejeze în mod real. În plus, sunt regulile de igienă, lucrurile despre care cred că am vorbit foarte des în ultimul timp. În momentul în care un copil are o simptomatologie acută, este bine să nu intre în colectivitate. Vă aduc aminte că la început, înainte de a avea erupția, simptomatologia din rujeolă seamănă bine cu o răceală și e foarte greu să îți dai seama, deci oricum trebuie să fie izolarea celui mic sau adultul tânăr, în momentul în care merge la job, să nu meargă pentru un interval de timp”, a adăugat medicul.

Referindu-se la actuala epidemie de rujeolă, dr. Adrian Marinescu a menționat că, deși presupune un număr mare de cazuri într-un interval scurt de timp, avantajele constau în posibilitatea unei intervenții mai rapide și campanii eficiente de vaccinare și conștientizare.

Leave a comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *