O familie de români stabilită în Suedia trece printr-o situație disperată de mai bine de doi ani, luptând pentru a-și recupera fetițele luate abuziv de autoritățile locale. Totul a pornit în decembrie 2022, când una dintre fiice, supărată că părinții au refuzat să-i cumpere un laptop nou și farduri, i-a mințit pe profesori că este bătută acasă.

În urma acestei minciuni, Sara, în vârstă de 11 ani la acea vreme, și sora ei mai mică, Tiana, au fost luate direct de la școală de Asistența Socială, chiar dacă ulterior fetiţele au mărturisit că a fost o minciună. Deși Poliția a închis cazul din lipsă de probe, autoritățile suedeze nu au permis revenirea copilelor acasă.

Ministrul Familiei, Natalia Intotero: „Nu am primit niciun răspuns din partea autorităților suedeze privind repatrierea surorilor”

Într-o intervenție la emisiunea „Politica Zilei”, de la B1TV, ministrul Familiei, Natalia Intotero, a declarat că demersurile făcute de autoritățile române au fost complet ignorate de oficialii suedezi. „Ultima solicitare a fost transmisă în data de 7 mai anul acesta și nu s-a primit răspuns din partea autorităților suedeze.”

Intotero a precizat că se analizează trimiterea unei delegații comune în Suedia, formată din reprezentanți ai Guvernului și Parlamentului: “Statul român categoric trebuie să continue aceste demersuri pentru repatrierea celor două surori. Până acum, ultima solicitare a fost transmisă în data de 7 mai anul acesta și nu s-a primit răspuns din partea autorităților suedeze.

Am ținut legătura în permanență cu ambasadorul României în Suedia, dar în egală măsură și cu reprezentanții comisiei de politică externă de la Camera Deputaților și de la Senat. Așa cum ați văzut ieri cei doi reprezentanți au avut această conferință de presă trăgând un semnal de alarmă. Deocamdată nu am primit absolut nimic din partea autorităților și analizăm realizarea unei delegații comune, din partea Parlamentului României și din partea Guvernului în Suedia.

Din păcate nu a fost singurul caz. Categoric, toți cetățenii României care doresc să se stabilească pe teritoriul altei țări trebuie să cunoască legislația statului respectiv. De foarte multe ori aceștia se află în dificultate, cum este și acest caz, demersurile apoi sunt destul de dificile” a declarat Natalia Intotero.

Ministrul a atras atenția asupra faptului că acesta nu este un caz singular și a subliniat importanța cunoașterii legislației statului în care se stabilesc cetățenii români.

Leave a comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *