DSP nu mai face față cererilor de testare din ultima perioadă

DSP nu mai face față cererilor de testare din ultima perioadă. Direcțiile de Sănătate publică din județe și din Capitală sunt copleșite de numărul din ce în ce mai mare al solicitărilor de testare, venite prin telefon sau mail, în condițiile în care numărul cazurilor noi a sărit de valoarea de 30.000 de infectări.

Testarea se poate face în anumite centre unde oamenii se pot deplasa cu mașinile personale, dar pentru a fi testați oamenii trebuie să obțină un număr de înregistrare de la DSP, de unde și supraaglomerarea structurilor.

Recoltarea probelor în vederea testării RT-PCR la aceste centre nu se poate face în absența dovezii unei înregistrări prealabile la DSP. Secretarul de stat Andrei Baciu a explicat într-o emisiune B1TV că sistemul a ajuns la limită.

Când ai un simptom, suni pentru a veni cineva să te testeze. Sistemul e cel de urgență, ambulanțele. Vin și te testează acasă. Lucrul acesta se face și cu ajutorul DSP-urilor. Sunt două căi noi de a ne testa gratuit. Ele nu mai folosesc resursa statului, degrevând-o pentru alți pacienți și alte patologii și scurtează timpul pentru noi.

Vorbim de medicii de familie, care au intrat în acest demers și noi trebuie să sunăm medicul de familie, să vedem dacă are test la dispoziție. Dacă are, mergem pur și simplu la el și facem un test. Sunt teste rapide, dar sunt cele valide și acreditate.

Bună parte din rezultatele fals pozitive și fals negative apar ca urmare a unui proces de recoltare nu cel mai riguros cu putință. Recomandarea spune să se facă în profunzime și de către personal medical, nu de noi”, a declarat Andrei Baciu.

DSP nu mai face față cererilor de testare. Cum s-au blocat

A doua nouă modalitate este testarea la centre speciale de recoltare. Problema aici este că testarea se face doar în baza înregistrării prealabile la Direcția de Sănătate Publică. Fără această dovadă, recoltarea probelor în vederea testării RT-PCR nu se face.

„Este o nebunie, înţeleg că sunt depăşiţi de situaţie şi sunt foarte mulţi infectaţi, dar nici nu este o coordonare între DSP, spitale. Sunt copleşiţi”,

Nu se răspunde, nu se dau nici informaţiile exacte că am sunat dimineaţă, ni s-a spus că putem să venim direct aici, fără niciun cod. Noi am sunat pentru cod”, spun pacienții aflați la coadă pentru a fi testați.

E o limită maximă dată de capacitatea administrativă a DSP-urilor”, a admis Andrei Baciu.

Join the Conversation

1 Comment

Leave a comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *