Dumitru Costin (BNS), despre reforma la stat: „Am văzut cea mai mare expoziție de poșete de top”
Dumitru Costin (BNS), despre reforma la stat: „Am văzut cea mai mare expoziție de poșete de top”

Președintele Blocului Național Sindical (BNS), Dumitru Costin, avertizează că, în lipsa unei reforme fiscale profunde, România riscă să se confrunte cu disponibilizări masive în sectorul bugetar. Acesta a subliniat că noul guvern trebuie să colaboreze cu sindicatele pentru a identifica soluțiile corecte și a evita tăierile arbitrare.

Avertisment privind restructurările

Dumitru Costin a explicat că restructurările ar putea deveni singura soluție viabilă dacă nu se implementează o reformă fiscală solidă:

Dacă nu facem o reformă consistentă în plan fiscal și rămânem ancorați în același scenariu, singurul drum de urmat pentru sectorul public este acela al unor restructurări semnificative de personal. Avem această problemă a unor angajamente clar asumate pe relația cu Comisia Europeană.”

Critici la adresa unor administrații publice

Liderul sindical a criticat eficiența scăzută în anumite instituții publice, menționând exemple concrete din experiența sa recentă, arată B1TV:

Am constatat cu amărăciune că aproape un etaj întreg dintr-o clădire venea la muncă după ora 10:00. Am văzut cea mai mare expoziție de poșete de top și un număr impresionant de oameni care probabil nu făceau aproape nimic. Acolo trebuie să existe o analiză temeinică.”

În același timp, Dumitru Costin a atras atenția asupra dezechilibrelor din sectorul public, unde unele domenii se confruntă cu deficit de personal. El a oferit ca exemplu administrația penitenciarelor, care suferă din cauza lipsei de forță de muncă.

Probleme în modernizarea administrației publice

Liderul BNS a subliniat că modernizarea administrației publice rămâne un obiectiv neîndeplinit:

Rămânem deficitari investițiilor în modernizarea administrației publice. Sistemul care administrează pensiile din România este, în continuare, rudimentar, cu un software care nu funcționează, cu volume uriașe de muncă de 12-14 ore/zi, cu oameni care nu sunt plătiți pentru efortul suplimentar.”

Costin a încheiat prin a atrage atenția că reformele trebuie să fie bine gândite și să ia în considerare atât eficiența administrației, cât și drepturile angajaților.

Leave a comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *