Simona Bucura-Oprescu, viitorul ministru al Muncii, a studiat la Academia Națională de Informații (ANI) și a făcut un doctorat acolo. Ea a declarat că a renunțat la doctorat în 2014, dar nu a explicat de ce. Jurnalista de investigații Emilia Șercan a declarat că Bucura-Oprescu ar fi fost exmatriculată din programul de doctorat.
Bucura-Oprescu a fost numită ministru al Muncii în iulie 2023, după demisia lui Marius Budăi în scandalul „Azilele groazei”. Ea este membru al Partidului Social Democrat (PSD).
Jurnalista Emilia Șercan a declarat luni, la Știrile B1TV, că Bucura-Oprescu se înscrie în rândul politicienilor care „mai degrabă s-au dus spre instituții militare sau dintr-o zonă ermetică a statului” și care „au încercat să obțină ușor niște diplome care să le permită apoi accesul către zone de influență, de putere sau chiar numirea în funcții”.
„Dna Simona Bucura Oprescu s-a înscris la doctorat în 2013. Lucrul acesta e o certitudine, o arată documentele Academiei Naționale de Informații. E adevărat că multe dintre datele pe care această instituție le avea pe propriul site au fost șterse și au dispărut, cel puțin datele referitoare la politicienii și toate persoanele care s-au înscris la un moment dat la doctorat și ulterior fie au renunțat, fie au fost exmatriculate.
Dar pentru că m-am ocupat îndeaproape de această instituție aflată în subdordinea Serviciului Român de Informații, am aceste date și pot să vă confirm că dna Oprescu s-a înscris la doctorat în 2013. Nu-mi e clar dacă a renunțat benevol sau a fost exmatriculată, dar am observat câteva lucruri uitându-mă pe documentul pe care îl am, pentru că am făcut mai multe solicitări în baza Legii accesului la informații de interes public de-a lungul vremii.
Dna Bucura-Oprescu a devenit doctorand la Academia SRI exact în același an în care a devenit doctorand și dl Marcel Ciolacu, premierul României. Amândoi, de altfel, au intrat în Parlament în 2012. Un an mai târziu și-au început studiile la Academia SRI”, a declarat Emilia Șercan.
Dar seria coincidențelor nu se oprește aici, a mai spus Emilia Șercan: „Ar mai fi o serie de lucruri care îi leagă și care arată niște coincidențe în ceea ce-i privește. Au făcut și o serie de masterate la SNSPA, dna Bucura Oprescu e clar că a depus o serie de eforturi deosebite în privința acumulării de diplome și certificări academice din partea unor instituții care asigurau accesul către o zonă de influență, de putere, sau care ajutau cumva la obținerea unor funcții politice mai leste”.
„Am văzut că sunt niște mecansime, care au fost developate în ultimii ani, și dna Bucura Oprescu practic urmează aceeși cale pe care au urmat-o mai mulți politicieni, făcând studii la Colegiul Național de Informații al Academiei SRI, deci nu numai doctoratul e început acolo, face studii și la Colegiul de Afaceri Interne din Academia de Poliție, face și un masterat la Academia de Poliție”, a continuat Șercan.
Academia Națională de Informații este o instituție de învățământ superior subordonată Serviciului Român de Informații (SRI). SRI este o agenție de informații a guvernului român.
Bucura-Oprescu nu este singurul politician care a fost acuzat de plagiat. În ultimii ani, au fost numeroase cazuri de politicieni care au fost acuzați că au plagiat tezele lor de doctorat.
Plagiatul este o infracțiune gravă. Este o încălcare a eticii academice și poate avea consecințe grave asupra carierei unui politician.
Leave a comment