Eugen Tomac, demers în Parlamentul European pentru recuperarea tezaurului României de la ruși, 91,5 tone de aur: „Această moștenire nu trebuie abandonată”
Eugen Tomac, demers în Parlamentul European pentru recuperarea tezaurului României de la ruși, 91,5 tone de aur: „Această moștenire nu trebuie abandonată”

Europarlamentarul Eugen Tomac a inițiat un proiect de rezoluție în Parlamentul European, pentru recâștigarea tezaurului României, preluat de Rusia, tema devenind astfel o preocupare la nivel european.

Eugen Tomac a accentuat importanța acestui demers în contextul nevoii României de solidaritate și unitate europeană, indicând că tezaurul reprezintă o pierdere națională rezultată în urma Primului Război Mondial, iar Rusia a evitat până acum discuțiile pe acest subiect.

Eugen Tomac a subliniat că proiectul de rezoluție își propune să aducă în atenția întregii Europe situația tezaurului, compus din bunuri culturale și peste 91,5 tone de aur trimise la Moscova pentru siguranță în timpul conflictului. El a menționat că, dincolo de valoarea simbolică și materială, această inițiativă are potențialul de a influența negocierile de pace la nivel internațional și că a făcut demersuri pentru a informa membrii Parlamentului European și Comisia Europeană cu privire la acest subiect.

Cred că inițiativa autorităților române și în mod special a BNR de a internaționaliza această problematică trebuie confirmată și prin fapte și demersuri oficiale la nivel european. În această linie se înscrie și demersul pe care l-am asumat la nivelul Parlamentuui European. Este un demers în interesul național al României, unde sunt convins că vor veni alături și ceilalți colegi pentru că noi avem nevoie de mesaje de solidaritate, de unitate și de promovarea unor obiective care țin de interesele naționale ale României iar chestiunea tezaurului este un subiect care nu a fost tranșat de mai bine de un secol.

Noi am trimis prin țară în timpul Primului Război Mondial la Moscova întregul nostru tezaur atât cele peste 91, 5 tone de aur dar și patrimoniul cultural. Rusia refuză orice fel de dialog pe acest subiect, în mod special când vorbim despre tezaurul BNR. Cred că această problematică nu poate rămâne la nivel bilateral, este important ca pe viitor și UE să se implice alături de noi în acest efort extrem de important. Această moștenire nu trebuie abandonată, trebuie recuperată. Discutăm despre o creanță care are o valoare precisă și un inventar exact” a declarat Eugen Tomac pentru B1TV.

Solidaritate europeană pentru recuperarea tezaurului

Această rezoluție, care va fi discutată în sesiunea plenară din martie a Parlamentului European de la Strasbourg, semnalează angajamentul Uniunii Europene față de chestiuni de importanță națională pentru statele membre și își propune să întărească solidaritatea europeană în sprijinirea României pentru recuperarea moștenirii sale. „Am făcut mai mulți pași în această direcție. În primul rând am reușit să îi informez aproape toți membrii Parlamentului European despre situația tezaurului României la Moscova. Am oferit fiecărui demnitar european, atât membri ai Parlamentului, cât și Comisiei Europene două volume ce cuprind prezentări detaliate privind situația tezaurului României la Moscova.

Un volum scris de Cristian Păunescu și un alt volum de documente al cărui autor este Ilie Schipor, ambele traduse în limba engleză. Această rezoluție se încadrează în acest demers pe care l-am asumat de a transforma acest subiect de interes major pentru români într-un subiect de interes european și evident că semnalul politic pe care sper să reușim să îl dăm în două săptămâni în sesiunea plenară de la Strasbourg să confirme această solidaritate europeană de care avem nevoie” a mai spus Tomac.

Leave a comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *