Euro va ajunge la 5 lei către finalul acestui an, se așteaptă analiștii economici. Cursul a avut tendințe de scădere de la începutul anului, dar moneda europeană va trece pragul psihologic de cinci lei. O creștere a cursului are efect mai ales asupra importurilor, ceea ce înseamnă, de cele mai multe ori, prețuri mai mari.
Aliniat cu celelalte monede regionale, și leul a înregistrat o scădere în raport cu euro, până ce a ajuns la un maxim de 4,9783 de lei pentru un euro, în data de 19 mai.
Moneda națională a rămas deocamdată în fața pragului psihologic de 5 lei pentru un euro
De la începutul anului, cel mai mic curs valutar a fost înregistrat pe 26 ianuarie, de 4,8858 de lei pentru un euro.
De atunci, moneda națională s-a tot depreciat. Nu a fost tocmai o surpriză. Fluctuația cursului e în marja pe care analiștii o consideră normală și prea mică pentru a avea un impact semnificativ asupra economiei. Astfel că, pasul până la un euro la 5 lei este doar unul foarte mic, arată B1TV.
În momentul în care moneda națională se depreciază, importurile devin mai scumpe, la fel și creditele luate în moneda europeană.
În ultimii ani, românii s-au împrumutat mai mult în lei, iar creditele în euro reprezentau, în aprilie 2023, doar puțin peste 30%.
Însă, la finalul anului 2022, România a încheiat cu un deficit de cont curent, adică diferența dintre importuri și exporturi, de 26 de miliarde de euro, reprezentând 8,9% din PIB.
Euro va ajunge la 5 lei anul acesta dar nu va afecta economia
Deficitul bugetar, care reprezintă diferența dintre veniturile și încasările statului, s-a ridicat la peste 81 de miliarde de lei, adică 5,68% din PIB.
Deficitul de cont curent și bugetar și diferențialul de inflație dintre România și zona euro duce în continuare la deprecierea leului.
Există avertismente, inclusiv de la CFA România, de multă vreme, că euro riscă să ajungă la 5 lei. Rezultatele sondajului CFA România sunt pentru următoarele 12 luni, deci cursul de schimb euro-leu (anticipat, n.r.) merge către 5,05 lei pentru un euro, iar pentru următoarele șase luni, puțin sub valoarea de 5.
„E doar un prag psihologic. Impactul asupra economiei e zero, că e 4,98 sau că e 5,02 cursul, impactul efectiv asupra economiei este zero. Doar faptul că 5 este o cifră rotundă.
Dar volatilitatea este extrem de mică. O volatilitate de 1-2% se întâmplă chiar și într-o singură zi pe cursul euro-dolar. În alte monede, inclusiv ale țărilor dezvoltate, toată această evoluție pe care leul o face într-un an se poate întâmpla într-o zi” a explicat Adrian Codirlașu, vicepreședintele CFA România, asociația analiștilor financiari certificați internațional, pentru Panorama.